De Belgische overheid heeft net als de Franse onmiddellijk na het inwerkingtreden van de nieuwe Europese (EU) verordening Technische Maatregelen haar kustwateren voor de pulsvisserij gesloten. Zogenaamde eurokotters met een lengte van minder dan 24 meter hebben met kleine(re) pulstuigen toegang tot de 12 mijlszone. Het zijn vooral de Zeeuwse pulsvissers die hierdoor worden getroffen. Zowel de Nederlandse overheid als de Nederlandse kotterorganisaties hebben er bij hun Belgische collega’s op aangedrongen om af te zien van deze maatregel. Maar dat was voor dovemans oren bestemd, de sluiting is definitief geworden.
Slechts een paar maanden
Voor de meeste Zeeuwse pulsvissers in het bezit van een eurokotter geldt dat ze slechts tot het einde van het jaar met de puls mogen vissen. Ze worden nu gedwongen om buiten de 12 mijl van de Belgische kust te vissen waar al andere vissers actief zijn. Dit leidt weer tot extra verdringing ter plaatse waar niemand baat bij heeft. “Wij hebben op allerlei manier geprobeerd om de Belgen ertoe te bewegen om af te zien van deze sluiting dan wel om slechts de eerste 6 mijl te sluiten voor de pulsvisserij. Het bleef vervolgens lang stil. Afgelopen week werd bekend dat België toch heeft besloten tot een algehele sluiting. Dat is een grote teleurstelling juist omdat het onze zuiderburen zijn met wie wij op het gebied van visserij een warme band hebben”, aldus Derk Jan Berends, secretaris van de Nederlandse Vissersbond.
Nieuwe regelgeving puls visserij
De nieuwe Technische Maatregelen (TM) verordening van de Europese Unie (Raad en Parlement) is op 14 augustus 2019 van kracht geworden. Het gevolg daarvan is dat de puls visserij aan banden wordt gelegd en uiteindelijk voor iedereen op 1 juli 2021 is verboden. Er geldt een overgangsperiode voor bestaande pulstoestemmingen. Ongeveer de helft van de pulstoestemmingen zijn per 1 juli van dit jaar ingetrokken. Voor een kwart geldt dat ze tot het einde van dit jaar nog mogen pulsen. De laatste groep (22) vissers mag tot 1 juli 2021 pulsen. In ieder geval mogen er geen nieuwe pulstoestemming worden uitgereikt en er gelden strikte voorwaarden. In artikel 4 van Bijlage V DEEL D van de TM Verordening staat dat lidstaten in hun 12 mijlszone het gebruik van elektrische pulskorren mogen beperken of verbieden. Hiervan moeten ze de Europese Commissie in kennis stellen. Frankrijk en België hebben van dat artikel dus per direct gebruik gemaakt.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends of Durk van Tuinen, T 0527 69 81 51 of secretariaat@vissersbond.nl.