De Nederlandse Vissersbond wil een zienswijze indienen op de voorgenomen gaswinning in veld N05-A in de Noordzee. Omdat er advies nodig is van vissers die in dit gebied vissen, organiseert de Nederlandse Vissersbond op vrijdagmiddag 13 september 2019 een sessie in Lauwersoog om het voornemen te bespreken. De beoogde locatie van het platform voor de gaswinning in dit veld bevindt zich in het Nederlandse deel van de Noordzee, ongeveer twintig kilometer uit de kust van Schiermonnikoog, Rottumerplaat en Borkum. In de zienswijze kunnen we pleiten voor een vissersvriendelijke aanpak van de realisatie van het gaswinningsplatform en bijhorende pijpleidingtracés.
Wat gaat er gebeuren
Voor het oprichten van een platform, het uitvoeren van diepboringen en het aanleggen van een pijpleiding zijn vergunningen van de Minister van Economische Zaken en Klimaat nodig. Ter voorbereiding op deze vergunningverlening wordt een milieueffectrapport (MER) opgesteld om mogelijke effecten op het milieu te onderzoeken. De mededeling bevat de onderzoeksopzet voor het toekomstige MER. In de mededeling staat beschreven hoe het milieuonderzoek wordt uitgevoerd en hoe dit in het MER wordt opgenomen.
Welke procedure wordt gevolgd
Vaak is voor een project een milieueffectrapportage (MER) nodig. In dat geval start een project met de terinzagelegging van een ‘voornemen’ of ‘startnotitie’. Daarin staat beschreven wat het doel van het project is en welke alternatieven de overheid van plan is te gaan onderzoeken. Ook is beschreven welke milieueffecten in beeld worden gebracht. Iedereen heeft hierop inspraak door het indienen van een zienswijze. Mede op basis van die inspraak wordt definitief vastgesteld wat de gewenste reikwijdte en het detailniveau van het milieueffectrapport (MER) is. De zienswijzen en wettelijke adviezen worden betrokken in het advies dat het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan ONE-Dyas B.V. stuurt. Mede op basis van dit advies wordt het MER opgesteld. Als het MER is afgerond worden ontwerpbesluiten opgesteld: meestal een ontwerp-inpassingsplan en ontwerp- vergunningen en -ontheffingen. Alle ontwerpbesluiten worden door de minister van Economische Zaken en Klimaat ter inzage gelegd, samen met het MER. Iedereen kan naar aanleiding van de ontwerpbesluiten een zienswijze indienen. Alleen belanghebbenden die een zienswijze op een ontwerpbesluit geven, kunnen hier later – na vaststelling van dat besluit – tegen in beroep gaan. Hieronder is de procedure weergegeven waarin een besluit over een project genomen wordt.
Aanmelden voor sessie gaswinning N05-A in Lauwersoog
De Nederlandse Vissersbond nodigt vissers uit om vrijdag 13 september om 14:00 uur in Restaurant Schierzicht te Lauwersoog aanwezig te zijn. Hier wordt een sessie georganiseerd waar we de gevolgen voor de visserij van het gaswinningsplatform en de alternatieven voor pijpleidingtracés op papier kunnen zetten. Dit wordt vervolgens meegenomen bij het indienen van een zienswijze ten aanzien van het voornemen van het Milieueffectrapport. Om een klein beeld te schetsen van de impact op visserij geeft het kaartje hieronder de locatie en drie verschillende routes weer voor de pijpleidingen van het platform.
Graag vernemen wij van u of en met hoeveel personen u komt. U kunt zich aanmelden bij het secretariaat van de Nederlandse Vissersbond (T. 0527 – 698151 of E. secretariaat@Vissersbond.nl).
Wat is een milieueffectrapport
Een milieueffectrapport (MER) brengt de milieueffecten in beeld, zoals de effecten op leefomgeving (mens), gezondheid, landschap, natuur, bodem en water. Tevens worden in het MER de onderzochte alternatieven beschreven. Op deze wijze kan informatie over deze effecten een volwaardige rol spelen bij de besluitvorming. (BRON: Staatscourant 8 augustus 2019).
Voor meer informatie
Kunt u contact opnemen met Emma de Boer, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.