Een garnalenkotter moet regulier, volgens het Besluit Zeevarenden Handelsvaart Zeilvaart, bemand zijn met een schipper, plaatsvervangend schipper en een wachtlopend gezel. Onder bepaalde voorwaarden kan vrijstelling worden verleend waardoor er geen wachtlopend gezel aan boord hoeft te zijn. Deze “48 uursvrijstelling” maakt onderdeel uit van de Regeling Zeevarenden. Het bestuur krijgt regelmatig vragen over deze regeling vandaar dat we daar in dit artikel aandacht aan willen geven.
Voorwaarden 48 uursvrijstelling
In Artikel 1.3b. Vrijstelling garnalenkotters van de Regeling Zeevarenden staat beschreven onder welke voorwaarden een garnalenkotter vrijstelling krijgt van de reguliere bemanningsbezetting:
“Aan de scheepsbeheerder van een garnalenkotter wordt vrijstelling verleend van de verplichting de garnalenkotter te bemannen overeenkomstig de in artikel 2a van het besluit voorgeschreven bemanningssamenstelling voor telkens een periode, gerekend vanaf het tijdstip van uitvaren van de garnalenkotter, van ten hoogste 48 uur indien:
a. de bemanning ten minste bestaat uit een schipper en een plaatsvervangend schipper;
b. de bemanningsleden bij aanwezigheid op het dek een opblaasbare reddinggordel dragen die voldoet aan het bepaalde in artikel 212 van het Vissersvaartuigenbesluit of die is voorzien van een stuurwielmarkering als bedoeld in artikel 1 van de Wet scheepsuitrusting 2016 en die is voorzien van een persoonlijk noodradiobaken.
c. de garnalenkotter is voorzien van:
1. een koppeling van het wachtalarm met de automatische stuurinrichting;
2. een geautomatiseerde spoel- en sorteermachine voor de scheiding van garnalen en vis;
3. een geautomatiseerde kookinrichting waarbij geen handmatige handelingen hoeven te worden verricht; en
4. een veilige verschansing of zeereling als bedoeld in artikel 190 van het Vissersvaartuigenbesluit;
d. de tijdspanne tussen binnenkomst en weer uitvaren van de garnalenkotter ten minste 10 uren bedraagt.”
Deze vrijstelling is enige tijd geleden tot stand gekomen op verzoek van de Nederlandse visserij nadat aan de hand van onderzoek door Visiefit is aangetoond dat het veilig is om met twee gekwalificeerde bemanningsleden 48 uur buitengaats op garnalen te vissen. Tot 1 april 2019 was dit geregeld in de Regeling Bemanningssamenstelling garnalenkotters ofwel de Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 11 maart 2013, nr. IENM/BSK-2013/17871, houdende vaststelling van de bemanningssamenstelling van garnalenkotters. Met de inwerkintreding van het Besluit handelsvaart en zeilvaart en de Regeling Zeevarenden per 1 april 2019 is voorgenoemde regeling vervallen.
Opblaasbare reddinggordel
In artikel 212 van het Vissersvaartuigenbesluit staan de eisen waaraan een opblaasbare reddinggordel, die aan dek gedragen moet worden, moet voldoen. Onder andere de Fisherman Saver 300 N Pro Solas lifejacket van de firma Besto voldoet aan die voorwaarden. Dit vest is speciaal door en voor vissers ontwikkeld en wordt sinds enige tijd aan boord van Nederlandse kotters en vlagkotters gebruikt. Het is dus voor garnalenvissers die gebruik maken van de 48 uursvrijstelling verplicht om aan dek een opblaasbare reddinggordel te dragen.
Veilige verschansing of zeereling
In artikel 190 lid 1 van het Vissersvaartuigenbesluit wordt onder een veilige verschansing of zeereling verstaan: “Alle aan weer en wind blootgestelde dekken, voor zover deze bestemd zijn om daar te werken, moeten zijn voorzien van een deugdelijke verschansing of reling. De hoogte van de verschansing of van de reling moet ten minste 1 m boven het dek, inclusief de dekbedekking, zijn. Indien deze hoogte een belemmering vormt voor de normale werkzaamheden aan boord, kan het Hoofd van de Scheepvaartinspectie een geringere hoogte toestaan, mits in voldoende bescherming is voorzien.”
Voor meer informatie
Kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527 69 81 51 of secretariaat@vissersbond.nl.