Deze week is een groep internationale studenten aan de AVANS Hogeschool in Breda aan de slag gegaan met een uitdagende opdracht: “Ontwerp een duurzaam bedrijfsmodel voor de demersale kottervloot voor 2035”. De Nederlandse Vissersbond werd door een Bedrijfskunde docent gevraagd om de invulling van deze opdracht extra luister bij te zetten door middel van een presentatie en het vormgeven van de opdracht.
De opdracht
Avans Hogeschool in Breda organiseert deze week een online business game voor 4e-jaars Bedrijfskunde studenten die een minor Leadership & Sustainability volgen. Onder de deelnemers bevinden zich ook internationale studenten uit IJsland en Canada. Het doel van de online business game: creëer een duurzaam bedrijfsmodel voor de visindustrie. Deze vraag/opdracht is door de IJslandse partneruniversiteit geformuleerd teneinde (social) impact te realiseren. Avans Hogeschool heeft de Nederlandse Vissersbond gevraagd hier invulling aan te geven vanuit de Nederlandse kottervisserij.
Introduceren van de Nederlandse kottervloot
De studenten kregen van Emma de Boer van de Nederlandse Vissersbond een presentatie met uitleg over de Nederlandse kottervloot. Er werd besproken waar de Nederlandse demersale kottervloot uit bestaat, welke doelsoorten ze bevissen en welke keten het visproduct volgt wanneer het aan land wordt gezet. Daarnaast werd dieper ingegaan op hoe het quotasysteem in werking treed en de uitdagingen waar vissers mee te maken hebben, waaronder de te realiseren offshore windparken, Brexit en beschermde gebieden. Ook werd aandacht besteed aan de complexiteit van Europese regelgeving door onder andere de aanlandplicht en Technische Maatregelen.
Uitdaging
Het ontwerpen van een scenario is een echte uitdaging voor de studenten, doordat met veel externe factoren rekening moet worden gehouden. De studenten werd gevraagd om een duurzaam bedrijfsmodel te ontwerpen voor de Nederlandse demersale kottervloot voor 2035. Daarin moeten ze een best en worst case scenario opnemen. Studenten moeten rekening houden met de externe factoren door de Brexit, grootschalige windparken op zee en N-2000 gebieden. De doelstellingen in het duurzame bedrijfsmodel moeten gericht zijn op duurzame groei, CO2-reductie (ca. 50%), selectieve visserij, een duurzame voedselketen en een (h)erkend visproduct. In de discussie daarna werd ook duidelijk dat het sociale aspect van de Nederlandse visserij een rol moet hebben. Een visserijbedrijf wordt vaak gerund door een familie dat van generatie op generatie is overgedragen. Voor de lokale visserijgemeenschappen speelt dit gegeven een belangrijke rol.
Wat kunnen we leren
Na de presentatie van de Nederlandse Vissersbond kreeg een IJslandse student het woord om te vertellen over hoe de visserij in IJsland is ingericht. We kunnen concluderen dat de visserijsector daar al heel ver ontwikkeld is als het gaat om efficiëntie en duurzaamheid. In IJsland is de visserijsector op een heel andere manier ingericht dan in Nederland. Deze student heeft daarom ook al verscheidene ideeën voor het ontwerpen van een scenario voor de Nederlandse kottervisserij vanaf 2035.
“We zijn heel benieuwd wat de verschillende groepjes studenten aan het eind van deze week zullen presenteren. De verschillende achtergronden in nationaliteit zorgen voor veel creativiteit en ideeën voor het ontwerpen van een bedrijfsmodel voor de Nederlandse kottervisserij. Wie weet wat de Nederlandse visserijsector nog kan leren van hun ideeën!”, aldus Emma de Boer van de Nederlandse Vissersbond.
Voor meer informatie
Kunt u contact opnemen met Emma de Boer, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.