De Nederlandse Kustwacht informeert en ondersteunt al jaren vissers die te maken hebben met opgeviste explosieven in hun netten. De Kustwacht is bezig om de brochure ‘Explosievenkaart’ en de brochure ‘Bijstands- en bijdrageregeling opgeviste explosieven’ aan te passen en vraagt daarvoor praktische inbreng van de vissers. In overleg met de Kustwacht is een korte enquête opgesteld voor vissers. In slechts 2-3 minuten helpt u mee om uw werkgebied, de zee, veiliger te maken. Wij vragen daarom uw medewerking hiervoor.
Het gevaar dat oude granaten, bommen en munitie aan boord exploderen is altijd aanwezig en daarom is waakzaamheid geboden. Opgeviste explosieven moeten onschadelijk worden gemaakt door specialisten van de Koninklijke Marine, zodat ze niet langer een gevaar vormen voor vissers of andere zeelieden. De hulp van vissers daarbij is van zeer groot belang. Vissers kunnen een financiële bijdrage ontvangen voor deze hulp. Ieder explosief dat wordt geruimd maakt de zee veiliger.
Neem deel aan de enquête
In slechts 2-3 minuten kunt u helpen om de zee veiliger te maken. Door op deze link te klikken opent u de enquête en kunt u de vragen eenvoudig beantwoorden. Uw bijdrage wordt zeer gewaardeerd.
Wat te doen bij het opvissen van een explosief?
(Bron: Kustwacht brochure ‘Bijstands- en bijdrageregeling opgeviste explosieven’)
Om de risico’s zoveel mogelijk te beperken moet de visser die binnen de Nederlandse visserijzone een (vermoedelijk) explosief opvist:
– direct melding maken van het explosief aan het Kustwachtcentrum
– het opgeviste explosief zo voorzichtig mogelijk – zonder stoten – aan boord halen en vastzetten
– niet onnodig verplaatsen (dit geeft kans op schokken en in werking zetten van het ontstekingsmechanisme)
– het explosief nat houden, afdekken met een zeil, warmte en trillingen zoveel mogelijk beperken, e.e.a. tot de deskundigen aanwezig zijn
– open vuur vermijden en dus ook niet roken
– niet demonteren. Beweeg en verwijder nooit onderdelen van een (vermoedelijk) explosief (dit kan het ontstekingsmechanisme in werking zetten)
– niet onnodig lang aan boord houden (roep direct assistentie in van deskundigen van het Ministerie van Defensie via het Kustwachtcentrum). Het is wettelijk verboden om met opgeviste explosieven een haven in te varen zonder toestemming van de bevoegde autoriteiten. Richt u wat dat betreft naar de leider van de toegewezen Duik- en Demonteerploeg.
Bijstands- en bijdrageregeling opgeviste explosieven
Explosievenkaart november 2019
Gebruik van een sonarboei
Indien de visserman aangeeft het explosief niet aan boord te willen houden, dient terugwerping alleen te gebeuren in samenspraak tussen de visserman, het Kustwachtcentrum en de Explosieven Opruimings Dienst Defensie. Voor terugwerping, wordt dringend geadviseerd het explosief te voorzien van een sonarboei. Deze sonarboei wordt gratis via de Visserij Corporaties verstrekt aan de vissersvloot. Explosieven die zijn voorzien van een dergelijke boei zijn gemakkelijker terug te vinden met de sonarapparatuur aan boord van het mijnenbestrijdingsvaartuig. Door de beroering van de zeebodem verdwijnen explosieven weer gemakkelijk onder het zand. Door het drijfvermogen blijft de sonarboei boven de zeebodem uitsteken.
Voor meer informatie
Kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527 69 81 51 of secretariaat@vissersbond.nl.
<< Terug naar het weekjournaal