Op donderdag 19 september heeft er op het kantoor van de Nederlandse Vissersbond op Urk, een kennissessie plaatsgevonden in het kader van de convenanten VIBEG en Viswad. Deze sessie was toegespitst op het delen van kennis die is opgedaan in lopende en toekomstige onderzoeken, die mede zijn voortgekomen uit de afspraken die binnen de convenanten zijn gemaakt. De kennissessie werd bijgewoond door tal van wetenschappers, visserijvertegenwoordigers, NGO vertegenwoordigers, overheden en consultants.
Wetenschappelijk onderzoek
In het zogenaamde verduurzamingsplan voor garnalenvisserij zijn tal van opgaven omschreven voor de visserijsector. Het verduurzamingsplan garnalenvisserij maakt via de convenanten deel uit van de Wnb-vergunning voor de garnalenvisserij. Namens de sector presenteerde de Nederlandse Vissersbond de ontwikkelingen op het gebied van het verbeteren van de selectiviteit in de garnalenvisserij. Het betreffende project waarin meerdere vissers op zoek gaan naar selectiviteitstoepassingen in de traditionele netten, wordt gefinancierd door het Waddenfonds met een aanzienlijke cofinanciering vanuit de visserijsector. Durk van Tuinen presenteerde de voorlopige resultaten die zijn behaald door de garnalenpulsvissers. Een viertal garnalenpulsvissers hebben in het jaar 2018 een vergelijking gemaakt tussen het conventionele tuig en het garnalenpulstuig. Van Tuinen benoemde dat 2019 in het kader stond van verdere innovatie aan het garnalenpulstuig, maar dat deze insteek abrupt tot een einde is gekomen door het besluit om te komen tot een totaalverbod op pulsvisserij via de Brusselse verordening ‘technische maatregelen voor de zeevisserij’.
Interactief middagprogramma
Het middagprogramma kenmerkte zich door een interactieve sessie waarbij de aanwezigen vooruitblikten op welke kennisontwikkeling er nodig is in de toekomst. Deze vraagstelling is van belang voor de visserijsector, aangezien het VIBEG convenant nog dit jaar geëvalueerd dient te worden. Er zal dan worden getoetst in hoeverre gemaakte afspraken zijn gerealiseerd en wat er in de komende convenantsperiode nog moet worden gedaan. Vanuit het middagprogramma kwam onder andere naar voren dat er “collectief” dient te worden gewerkt aan verschillende vraagstukken. De collectiviteit zou tot uiting kunnen komen in de samenwerking tussen de verschillende convenantspartners en stakeholders, of in de samenwerking tussen de garnalenvissers op internationaal vlak. Voor dat laatste punt zou een collectief beheer van de visserij de sleutel kunnen zijn, ook voor meer stabiliteit in de garnalensector.
Meer informatie
Heeft u vragen of wenst u meer informatie over dit artikel te ontvangen? Dan kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen via secretariaat@vissersbond.nl of 0527-698151.