Voor de elfde keer op rij organiseert het Slow Food Youth Network (SFYN Nederland) de jaarlijkse SFYN Academie. Dit is een lesprogramma over verduurzaming van de voedselketen voor jongeren tussen de 18 en 35 jaar die studeren of werkzaam zijn in de voedselketen. Een diverse groep, van boeren tot journalisten, van koks tot onderzoekers, en van beleidsmakers tot designers, komt vanaf januari samen tijdens een openingsweekend, zes zaterdagen en een reis. Tijdens deze bijeenkomsten leren ze van elkaar en van verschillende experts die werkzaam zijn op verschillende plekke in de voedselketen. De zaterdagen zijn themadagen waarbij steeds één thema centraal staat zoals ‘de plant’ of ‘de zee’.
Ervaringen van een visserman
Hendrik Kramer van de MDV 1 nam in 2014 deel aan de SFYN academie:
‘Ik heb de SFYN-academie doorlopen, een jaar voordat we met MDV begonnen. Tot op heden ben ik erg blij dat ik de academie heb doorlopen. Zo weinig als ik van kippen, koeien en knolselderij weet, zo weinig weet 90% van de bevolking van visserij. SFYN wil het hele voedselsysteem in de academie onderzoeken en zij zoeken dus naar een goede mix van young professionals, beleidsmakers en producenten. Naast dat ik dus een kijkje in de keuken kon nemen bij andere sectoren leerde ik ook een groep mensen/consumenten kennen die heel bewust over eten nadenken en echt voedsel (wild) enorm waardeert maar daarbij dus kritische vragen stelt aan de producent. Aan de andere kant weten ze vaak heel weinig van de praktijk en dus een uitgelezen kans om mensen die op bepalende functies in het bedrijfsleven komen te zitten het echte verhaal te vertellen in plaats van WNF en Greenpeace propaganda.
Op zaterdagmorgen naar Zuid-Brabant rijden wanneer een varkenshouderij werd bezocht tijdens een themadag kon ik weleens tegenop kijken maar uiteindelijk heb ik er zoveel opgestoken en is het enorm waardevol geweest de SFYN-academie te doen.’
Ook anderen uit de visketen kunnen zich aanmelden
De SFYN academie vergt een tijdsinvestering die niet gemakkelijk is te vervullen voor een varende visser die het grootste gedeelte van zijn tijd op zee zit. Echter, ook bijvoorbeeld visverwerkers, visserijonderzoekers en familieleden van vissers zijn uitgenodigd om zich aan te melden. Uit de aanmeldingen wordt door de organisatoren een selectie van 25 deelnemers gemaakt.
Netwerk
De oprichters van de SFYN academie constateerden ooit dat er weinig connectie bestond tussen voedselproducenten en consumenten en dat je als consument weinig weet over de herkomst van je voedsel. Ze richtten dit lesprogramma op om een netwerk te vormen tussen mensen uit alle uithoeken van het voedselsysteem en straks gaat de elfde editie van de academie van start met 25 nieuwe academici.
Meer informatie is hier te vinden. Aanmelden kan tot uiterlijk 1 november 2019.
Fotocredits: Liset van der Laan
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met het secretariaat via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.