Minister Schouten (LNV) heeft het Europese Hof van Justitie gevraagd het verbod op pulsvisserij ongedaan te maken. “Het blijft een schande dat een meerderheid van het Parlement instemde met een totaalverbod op pulsvisserij. We zijn blij dat de minister niet bij de pakken gaat neerzitten, maar we moeten niet vergeten dat er al te veel Nederlandse vissers getroffen zijn door dit ondoordachte besluit”, aldus Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt.
Justitionele vervolgstappen
In april 2019 stemde het Europees Parlement tot grote ontsteltenis van de Nederlandse vloot voor een totaalverbod op pulsvisserij. Kort daarop sprak minister Schouten in de Tweede Kamer over justitionele vervolgstappen naar het Europees Hof. Afgelopen week voegde minister Schouten daad bij het woord en maakte zij in een brief aan de Kamer bekend dat zij een verzoekschrift om het pulsverbod nietig te verklaren heeft ingediend bij het Europees Hof van Justitie.
Besluit niet juist tot stand gekomen
In haar brief schrijft minister Schouten dat het verbod niet op de juiste manier tot stand is gekomen. ‘Het pulsverbod is namelijk niet vastgesteld op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies. Bovendien wordt met het pulsvisserijverbod innovatie en technologische ontwikkeling niet gestimuleerd en zelfs tegengewerkt. Voor zover de Raad en het Europees Parlement het pulsvisserijverbod op het voorzorgsbeginsel zou hebben gebaseerd, passen zij dit beginsel onjuist toe’, schrijft minister Schouten.
“Niet uit te leggen”
“Dat het totaalverbod er uiteindelijk is gekomen, is niet uit te leggen. De Nederlandse vloot heeft het risico genomen om te investeren in deze innovatie en heeft de voordelen ervan ondervonden, daarnaast heeft het pulstuig zich in talloze onderzoeken bewezen”, vertelt Nooitgedagt. “De wetenschap is volledig genegeerd en de Nederlandse vloot draait op voor de kosten.”
Dat elke mogelijkheid om het besluit terug te draaien door Nederland wordt benut vindt de Nederlandse Vissersbond terecht. “Toch is ook al een groot deel van het kwaad al geschied. Visserijbedrijven moeten herinvesteren en nog maanden, zo niet jaren vissen met hoge brandstofkosten die hun de kop kunnen kosten”, aldus Nooitgedagt. De hele procedure tegen het Europese hof kan (meer dan) een jaar in beslag nemen.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.