Vanaf 1 januari 2016 wordt de Europese Aanlandplicht voor de demersale visserijen van kracht. Sinds 2014 worden er verschillende projecten uitgevoerd om de implementatie voor te bereiden, veelal onder de vlag van de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) waar alle Nederlandse kotter PO’s vertegenwoordigd zijn. De lopende projecten zijn eind van dit jaar afgerond maar het werk is daarmee nog niet klaar. Vissers, bestuurders, onderzoekers en techneuten steken de koppen bij elkaar om gezamenlijk nieuwe projecten te ontwikkelen om discards terug te dringen in de kottervisserij.
Brainstorm
Vandaag, donderdag 28 mei 2015, vond op het kantoor van de Nederlandse Vissersbond in Emmeloord een brainstorm sessie plaats, georganiseerd door de stuurgroep projecten Aanlandplicht van de CVO. In totaal namen 30 mensen deel aan de sessie. Na een korte inleiding door dagvoorzitter Derk Jan Berends volgden presentaties door Durk van Tuinen en een brainstorm sessie in twee verschillende groepen. Er zijn veel ideeën gegenereerd en die zullen de komende tijd worden opgewerkt naar concrete projecten. Het gaat onder andere per soort visserij om verbeteringen van het vistuig, verwerking aan boord en aan de wal. De Nederlandse kottervisserij staat voor een enorme opgave en daarom is samenwerken op het gebied van innovatie een noodzaak, nationaal maar ook internationaal. Maar ook zal er over de grenzen van het eigen bedrijf en de eigen sector gekeken moeten worden om te komen tot een echte doorbraak op het gebied van selectiviteit, verbeteren van de overleving van bijvangst en de verwerking ervan.
Vervolg
In juli/augustus 2015 vindt er een openstelling plaats in het kader van het Europese Maritieme en Visserijfonds (EFMZV). Op 4 juli 2015 komen de partijen weer bij elkaar om concrete projecten uit te werken.