De aanwas van tong en schol lijkt explosief te zijn dit jaar, zo meldt het Internationale Raad van Onderzoek der Zee (ICES). Na het analyseren van de resultaten uit de jaarlijkse boomkorsurvey (BTS) heeft ICES afgelopen week het vangstadvies aan de Europese Commissie bijgesteld.
Advies tong
Tijdens de boomkorsurvey BTS is een enorme aanwas van tong en schol vastgesteld. Hierdoor zijn de door ICES gedane vangstadviezen voor deze platvissoorten afgelopen week bijgesteld. Het vangstadvies van tong is bijgesteld van een daling van 1,9 procent naar een stijging van maar liefst 40 procent (17.545 ton) ten opzichte van 2019. Al meer dan dertig jaar is er niet zo’n hoge aanwas gesignaleerd door ICES, zie onderstaande grafiek.
Advies schol
Voor schol adviseert ICES een vangst van maximaal 166.499 ton voor de Noordzee en het Skagerrak. Dit is een toename van 17 procent ten opzichte van 2019.
Concept-berekeningen
“De adviezen van ICES zijn voor zowel maatse als ondermaatse vis. De TAC en het quotum kunnen volgens ICES vooral stijgen door de grote aanwas van jonge vis, daardoor zal naar verwachting het aandeel ondermaatse meer stijgen ten opzichte van de maatse. Hierdoor verwachten wij na het doen van concept-berekeningen voor tongcontingent een flinke plus van 25%, maar dat het contingent maatse schol alsnog zal zakken met zo’n 10%”, aldus Jacob Snoek, manager contingent en quota bij de Nederlandse Vissersbond.
Kabeljauw, schelvis en Noorse kreeftjes
Voor kabeljauw, schelvis en Noorse kreeftjes zijn de vangstadviezen ook aangepast. Het vangstadvies voor kabeljauw is verlaagd met 61 procent naar maximaal 13.686 ton (was eerder 71%), haring stijgt met 8,7 procent naar 418.600 ton en wijting daalt met 12,5 procent naar 15.000 ton. Op zeebaars blijven strenge voorwaarden gelden.
Goede ontwikkeling
De Nederlandse Vissersbond is blij met de bevindingen van ICES. “Het is een goede ontwikkeling dat wetenschappers meer tong en schol signaleren. Dit jaar zien we dat er nog voldoende ruimte is binnen het gestelde tong- en scholquotum. Daarom hopen we dat het nieuwe advies voor tong en schol een goede afspiegeling is van de werkelijke vangst aankomend jaar”, aldus Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond.
Of het uiteindelijke vangstadvies van ICES ook wordt overgenomen, wordt voor tong besloten tijdens de Landbouw- en Visserijraad in december en voor schol en kabeljauw tijdens de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Noorwegen.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends of Jacob Snoek via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.