De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft deze week brieven gestuurd aan vissers met betrekking tot het verlengen van de toestemmingen ‘sleepnetvisserij Voordelta’. Deze toestemmingen lopen eind van dit jaar af en de verlengingsprocedure is veranderd waarbij elke afgegeven toestemming wordt getoetst aan de voorwaarden die gelden vanuit de Visserijwet 1963 en de Wet natuurbescherming. De Nederlandse Vissersbond krijgt hier veel vragen over en daarom lichten wij de regelgeving toe.
Het Natura 2000-gebied Voordelta
De Voordelta is een door de Europese Unie erkend natuurgebied, een zogenaamd Natura 2000 gebied, waar maatregelen (voorwaarden en voorschriften) gelden voor menselijk medegebruik. Het doel van die maatregelen is om een natuurwaarden van het gebied te beschermen. Dat dit niet eenvoudig is blijkt wel uit de huidige stikstofcrisis waar Nederland in terecht is gekomen. De voorwaarden en voorschriften die van kracht zijn voor alle vormen van menselijk medegebruik samen staan in het Beheerplan Natura 2000 Voordelta 2015-2021. Binnen het Natura 2000 gebied is een speciaal bodembeschermingsgebied aangewezen waar strengere voorwaarden voor medegebruik is opgenomen. Zo zijn er rustgebieden waar niet of slechts gedeeltelijk medegebruik is toegestaan.
Een kaart van het Natura 2000-gebied Voordelta treft u hieronder aan. Let op: In deze kaart zijn de rustgebieden nog niet aangepast naar aanleiding van uitspraken van de rechter.
Vissen in de Voordelta
Voor de visserij in het natuurgebied Voordelta zijn voorwaarden opgenomen in het Beheerplan Natura 2000 Voordelta 2015-2021. Aanvullend gelden toegangsbeperkingsbesluiten voor het zogenaamde bodembeschermingsgebied, rustgebieden (Hinderplaat, Middelplaat, Slikken van Voorne, Bollen van Ooster, Bollen van het Nieuwe Zand) en moeten de sleepvisserijen beschikken over een vergunning in het kader van de Wet Natuurbescherming. Dit geldt bijvoorbeeld voor de garnalenvisserij, de boomkorvisserij en de bordenvisserij. De passieve visserij met korven, fuiken, staandwant en zegen zijn zonder verdere voorschriften toegestaan binnen de Voordelta. Verder is de bordenvisserij, anders dan op garnalen, vrijgesteld van vergunningplicht. Deze visserij is niet toegestaan in de rustgebieden maar er geldt wel de verplichting van het gebruik van een operationele AIS (Automatic Identification System). De schelpdiervisserij in de Voordelta is toegestaan maar is verboden in de rustgebieden. Buiten de rustgebieden geldt de verplichting van een vergunning in het kader van de Wet Natuurbescherming en het gebruik van een operationele AIS.
Vanuit de Visserijwet gelden echter ook voorwaarden voor de verschillende visserijen die ook in de brieven van de RVO worden genoemd. Voor het vissen met boomkor en borden op platvis, garnalen en andere soorten in de Voordelta is een speciale toestemming sleepnetvisserij Voordelta nodig. Die kan alleen worden afgegeven als alle benodigde documenten kunnen worden overleg. Overigens geldt deze verplichte toestemming slechts voor het zogenaamde kustwater, te weten het Zeegat van Goeree, Brouwershavense Gat en Oosterschelde zoals vastgelegd in het Besluit aanwijzing zeegebied en kustwateren 1970. Hieronder volgt een beschrijving per visserij.
Boomkor met wekkerkettingen >260 pk
De boomkorvisserij met wekkerkettingen met een motorvermogen groter dan 260 pk (191 kW) is niet toegestaan in het bodembeschermingsgebied en in de rest van de Voordelta is een vergunning nodig in het kader van de Wet Natuurbeschermingswet (Wnb) en het gebruik van een operationele AIS is verplicht. In het kader van de Visserijwet 1963 geldt voor boomkorschepen met een lengte van acht (8) meter en langer dat ze over een vismachtiging lijst 1 moeten beschikken om binnen het gebied Voordelta, gelegen in de zogenaamde Scholbox, te mogen vissen. Uiteraard geldt voor het vissen op gequoteerde doelsoorten (tong, schol, wijting, kabeljauw) dat men over die vangstrechten (o.a. contingent) moet beschikken. Nodig voor het verkrijgen dan wel het behouden van een toestemming sleepnetvisserij Voordelta zijn dus:
- Vismachtiging lijst 1
- Vergunning Wnb boomkorvisserij
- Relevante vergunning (Visserijwet) voor platvis/rondvis/schaaldieren
- Contingent indien men op gequoteerde doelsoorten vist
- Operationeel AIS
Ontbreekt een van deze voorwaarden dan wordt er door de RVO geen toestemming sleepnetvisserij Voordelta verstrekt dan wel wordt deze ingetrokken.
Sleepnetvisserij <260 pk
De sleepnetvisserij met een motorvermogen kleiner dan 260 pk (191 kW) met borden is toegestaan in het bodembeschermingsgebied vissen maar niet in de aangewezen rustgebieden. Het gebruik van een operationele AIS is verplicht. Voor twee sleepnetvissers geldt voor het rustgebied Hinderplaat een uitzondering met voorwaarden. Er geldt dus geen vergunningplicht in het kader van de Wet Natuurbescherming (Wnb). In het kader van de Visserijwet 1963 geldt uiteraard voor het vissen op gequoteerde doelsoorten (tong, schol, wijting, kabeljauw) dat men over die vangstrechten (contingent) moet beschikken. Nodig voor het verkrijgen dan wel het behouden van een toestemming sleepnetvisserij Voordelta zijn dus:
- Relevante vergunning (Visserijwet) voor platvis/rondvis/schaaldieren
- Contingent indien men op gequoteerde doelsoorten vist
- Operationeel AIS
Ontbreekt een van deze voorwaarden dan wordt er door de RVO geen toestemming sleepnetvisserij Voordelta verstrekt dan wel wordt deze ingetrokken.
Garnalenvisserij
De garnalenvisserij is toegestaan in de Voordelta maar niet in de rustgebieden, een uitzondering geldt voor het winterrustgebied bij de Middelplaat waar alleen in de periode 1 november – 15 december op garnalen gevist mag worden. Voor de rustgebieden Bollen van de Ooster en Bollen van het Nieuwe Zand mag ook worden gevist in de periode 1 november – 15 december maar dan moet een afstand van minimaal 250 meter tot de droogvallende platen worden aangehouden en de maximum vaarsnelheid is 7 knopen. Garnalenvissers moeten in de Voordelta beschikken over een vergunning in het kader van de Wet Natuurbescherming (Wnb) en het gebruik van een operationele AIS is verplicht. Er geldt voor garnalenvissers die met de boomkor vissen met schepen met een lengte van acht (8) meter en langer dat ze over een vismachtiging lijst 1 moeten beschikken om binnen het gebied Voordelta, gelegen in de zogenaamde Scholbox, te mogen vissen. Nodig voor het verkrijgen dan wel het behouden van een toestemming sleepnetvisserij Voordelta zijn dus:
- Vismachtiging lijst 1 (in geval van boomkor garnalentuig)
- Vergunning Wnb garnalen
- Garnalenvergunning (GV/GK)
- Operationeel AIS
Ontbreekt een van deze voorwaarden dan wordt er door de RVO geen toestemming sleepnetvisserij Voordelta verstrekt dan wel wordt deze ingetrokken.
Een overzicht van de voorwaarden voor de visserij in de Voordelta blijkt uit onderstaande tabel (bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu/Rijkswaterstaat/beheerplan N2000 Voordelta):
Verlengen van toestemming Voordelta
De RVO heeft drie soorten brieven aan vissers gestuurd met het oog op het verlengen van de schriftelijke toestemming sleepnetvisserij:
- Verlenging toestemming tot en met 31 december 2019
U hoeft geen actie te ondernemen, uw toestemming voor sleepnetvisserij Voordelta wordt verlengd tot en met 31 december 2021. U ontvangt de nieuwe toestemming op korte termijn, de toestemming dient u aan boord te nemen.
Brief – Verlenging van de schriftelijke toestemming sleepnetvisserij Voordelta
- Geen verlenging toestemming
Door de RVO wordt gesteld dat uw toestemming niet wordt verlengd omdat u niet voldoet aan de eerste gestelde voorwaarden. In dit geval is het raadzaam om contact op te nemen met Egbert van der Tuin van de Nederlandse Vissersbond. Samen met u kunnen we bepalen wat de reden is van het niet verlengen van de toestemming. Er dient duidelijk te worden aan welke voorwaarde u niet voldoet en of dat u daar alsnog aan kan voldoen zodat de toestemming toch kan worden verlengd.
Brief – Geen verlening schriftelijke toestemming sleepnetvisserij Voordelta
- Beëindiging reservering toestemming
Door RVO wordt gesteld dat het door veranderende regelgeving niet meer nodig is om de vergunning te reserveren. Ondanks deze veranderende situatie die hieronder ook nog uitgelegd wordt adviseren we u de toestemming te activeren wanneer mogelijk.
Brief – Beëindiging reservering
In principe is er ook nog een vierde scenario wanneer u niet over een toestemming sleepnetvisserij Voordelta beschikt. Uit de brief van RVO valt op te maken dat het aantal toestemmingen vanaf 1 januari 2020 niet meer beperkend is. Wanneer een vissersvaartuig de sleepnetvisserij in Natura 2000 gebied de Voordelta en de als kustwater aangewezen delen van dit gebied wil uitoefenen, dan kan er een verzoek worden gedaan aan RVO om in aanmerking te komen voor deze schriftelijke toestemming. Hierbij moet het betreffende visserijbedrijf en bijbehorend vaartuig beschikken over alle benodigde visserijdocumenten waarmee het is toegestaan om de visserij op garnalen en/of platvis te beoefenen in het zeegat van Goeree, het Brouwershavense Gat en de Oosterschelde, ten westen van de Oosterscheldekering.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Egbert van der Tuin of Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.