Sportvisserij Nederland, Stichting Het Blauwe Hart en Vogelbescherming Nederland willen de beroepsmatige visserij op schubvis op het IJsselmeer en Markermeer verbieden. Dat staat in een brief die deze coalitiepartners op 7 mei 2015 aan staatssecretaris Dijksma van het Ministerie van Economische Zaken hebben gestuurd. De stringente maatregelen die de beroepsvisserij met 85% beperken gaan niet ver genoeg. Vissers die vele generaties hun brood verdienen op het grootste binnenwater van Nederland moeten het vertrekken zonder enige compensatie zodat sportvissers, watersporters en watervogels vrij spel krijgen.
Masterplan Toekomst IJsselmeer
Op 4 maart 2014 hebben verschillende partijen, waaronder eerder genoemde partijen en beroepsvissers, een toekomstvisie gepresenteerd voor een duurzame ontwikkeling van de visserij en de natuur. Ruimte voor mensen, vissen en vogels. Het Masterplan Toekomst IJsselmeer is de aanzet geweest voor de staatssecretaris om met bestuurders van de betrokken partijen concrete stappen te zetten die nodig zijn om de doelen van het plan te bereiken. Per 1 juli 2014 is de beroepsvisserij op schubvis sterk gereduceerd tot 15% van de netten capaciteit als eerste stap om de schubvisbestanden snoekbaars, rode baars, brasem en blankvoorn te laten toenemen. Uit recent onderzoek van IMARES is gebleken dat dit in ieder geval voor snoekbaars en rode baars heeft geleid tot toename van het visbestand. Voor blankvoorn en brasem is het effect nog niet zichtbaar terwijl juist de gerichte visserij op deze soorten met de zegen tot 3% van de capaciteit is teruggebracht! Er zijn blijkbaar meer factoren buiten de beroepsvisserij die een rol spelen in het ontwikkelen van deze visbestanden. Staatssecretaris Dijksma wil de maatregelen ook na 1 juli 2015 voortzetten zodat schubvisbestanden zich verder kunnen ontwikkelen zonder noemenswaardige visserijdruk. Voor de beroepsvissers zijn de maatregelen een hard gelach zeker nu Dijksma niet van plan is om compensatie te geven voor het verlies aan vangstmogelijkheden. Het doet extra zeer dat partijen met wie in vertrouwen wordt samengewerkt pleiten voor het verbieden van de beroepsvisserij. In de brief aan de staatssecretaris wordt de beroepsvisserij afgeschilderd als marginaal en kostbaar. Met deze opstelling van Sportvisserij Nederland, Het Blauwe Hart en Vogelbescherming Nederland maken ze het gezamenlijk optrekken voor een duurzaam IJsselmeer wel heel moeilijk.
Hoe nu verder?
In het bestuurlijke overleg zullen de vertegenwoordigers van de beroepsvissers (PO IJsselmeer) de betrokken partijen om opheldering vragen. Het is teleurstellend om via de media te moeten vernemen van het bestaan van de brief aan de staatssecretaris. Het standpunt van de PO IJsselmeer is en was dat het reduceren van de visserijcapaciteit alleen acceptabel is als de vissers daarvoor behoorlijk worden gecompenseerd voor het verlies van vangstmogelijkheden.