Dinsdag 26 november werd door Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) een stakeholdersbijeenkomst georganiseerd over ‘Swimway Waddenzee’ waar specifiek de aandacht werd gelegd op de (beroeps)visserij. Binnen het ‘Swimway’ hebben de Waddenzeelanden Duitsland, Denemarken en Nederland afspraken gemaakt om de visstand te herstellen. De ambitie om de visstand te herstellen kan kansen bieden voor de beroepsvisserij, maar kan ook zorgen voor een bedreiging in de vorm van een beperking van de visserijmogelijkheden. Het lijkt er overigens op dat de uitkomsten zich richten op dat laatste, een bedreiging voor de beroepsvisserij omdat visserijmogelijkheden lijken te worden beperkt.
Schakelfunctie aangetast
Binnen het project wordt als basis genomen dat de schakelfunctie van de Waddenzee is aangetast waarbij mensen een grote rol hebben gespeeld. Door de aanleg van dijken, dammen en gemalen zijn de trekroutes van vis negatief beïnvloedt. Door tal van organisaties wordt ook gesteld dat de (beroeps)visserij een negatieve invloed heeft op trekvis. Dat het onderwerp over ‘trekvis’ actueel is bleek onlangs door berichtgeving dat Duitse natuurbeschermers de Nederlandse visserij betichtte van het wegvissen van zalm bij het Haringvliet.
Inbreng visserijorganisaties
Het lijkt bijna een gegeven dat in dergelijke trajecten men de beroepsvisserij vaak wil beperken zonder dat daar gegronde redenen voor zijn. In het voorbeeld rondom het Haringvliet werden flinke aantijgingen gedaan die door de visserij kunnen worden weerlegd. Mag men dan zomaar wat over de visserij roepen? Daar lijkt het wel op waardoor de visserijorganisaties vaak fel in de verdediging moeten om de belangen voor de vissers te behartigen.
De visserij lijkt een makkelijke ‘knop’ om aan te draaien, hoogstwaarschijnlijk is de visserij maar een klein schakeltje in het geheel. Wanneer er bijvoorbeeld gesproken wordt over negatieve effecten op (trek)vis moeten de natuurlijke omstandigheden ook niet worden gebagatelliseerd, denk bijvoorbeeld aan de predatie door zeehonden en aalscholvers.
Ook ten aanzien van de Vismigratierivier werd tijdens de Swimway Waddenzee opgemerkt dat de vissers op korte termijn bericht ontvangen dat er een visserij-vrije zone zal worden ingericht in de nabijheid van het in- en uittrekpunt. En wat als de visserij dan zodanig kan vissen dat men geen effect heeft op de visbestanden die in- en uittrekken? Daar lijkt men onvoldoende over te willen spreken. Een dergelijke gang van zaken is onacceptabel, zeker wanneer er op dezelfde momenten door de beroepsvisserij in de convenanten constructief wordt gewerkt aan acceptabele oplossingen.
Bijdrage aan visserijonderzoek
Nathanaël Middelkoop (VisNed) gaf tijdens de stakeholderbijeenkomst ‘Swimway Waddenzee’ een waardevolle presentatie over op welke wijze de beroepsvisserij bijdraagt aan wetenschappelijk onderzoek. Hierbij maakte hij duidelijk dat de beroepsvisserij open staat voor de dialoog maar wel op basis van onderzoeksresultaten, er kan niet alleen op basis van het voorzorgsbeginsel worden gehandeld. De visserijorganisaties blijven het initiatief nauwlettend volgen omdat het ook een onderdeel uitmaakt van alle andere initiatieven die op de Waddenzee lopen die van invloed zijn op de beroepsvisserij, denk hierbij aan de Gebiedsagenda Waddenzee 2050 waar aan wordt gewerkt en het Viswad-convenant waar we als sector momenteel middenin zitten.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.