Onafhankelijkheid, eerlijkheid en duurzaamheid. Die drie pijlers vormen het rode draad door het deze week uitgebrachte manifest ‘a fair deal for the UK fishing industry’ van de Britse kotterorganisatie NFFO.
In het manifest uit de NFFO hun visie op de Britse visserij na de Brexit, waarin de NFFO wil dat Britse vissers voornamelijk onafhankelijk worden, quota eerlijk verdeeld wordt en een duurzame visserij op basis van een nieuw systeem nagestreefd wordt.
Slachtofferrol
In het manifest plaatst de NFFO de Britse kottervissers in een slachtofferrol. De Britse vissers zouden flink zijn benadeeld vanaf het moment dat het Verenigd Koninkrijk in 1970 toetrad tot de Europese Economische Gemeenschap (EEG). Sindsdien zijn volgens de NFFO vooral de EU-vissers er beter op geworden. De Brexit, die nog steeds niet rond is, ziet de NFFO dan ook als kans: hierdoor kunnen Britse vissers het heft weer in eigen handen nemen in ‘hun’ wateren.
Onderhandelingen
Ondanks dat er nog steeds geen definitieve knopen zijn doorgehakt met betrekking tot de Brexit, blijft de hoop gevestigd op de onderhandelingen waarin ook de EUFA (alliantie van visserijorganisaties uit de negen betrokken EU-lidstaten, waar ook de Nederlandse Vissersbond deel van uitmaakt) betrokken is. De EU – op aandringen van o.a. de EUFA en Nederlandse overheid – zet toegang tot elkaars wateren tegenover een vrije handel van vis.
In het huidige concept-akkoord staat omschreven dat de situatie in de overgangsperiode (tot eind 2020) onveranderd blijft. Tijdens de overgangsperiode moeten de betrokken partijen gezamenlijk een visserijplan opstellen, waarin afspraken staan over onder andere het nastreven van een duurzame visserij, de verdeling van quotum en toegang tot elkaars wateren. Of dit conceptakkoord in stand blijft, zal blijken na Britse Parlementsverkiezingen op 12 december.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends of Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.