Mariene biologen en ecologen doen al jarenlang onderzoek naar visbestanden en (innovatieve) visserijmethodes. Op deze onderzoeken zijn veel beleidsadviezen gebaseerd. Echter gaat de visserij over veel meer dan het mariene ecosysteem. Het wordt immers uitgevoerd door mensen. En deze mensen hebben hun tradities, ideeën, kennis, gemeenschappen, die mede bepalen hoe ze zich op zee gedragen en hoe ze hun bedrijfsstrategie vormgeven.
Wanneer een beleidsmaker dus beleid maakt om een toekomstbestendige visserij te realiseren, stuurt zij of hij allereerst op menselijk gedrag. Het is daarom belangrijk om dit gedrag te begrijpen en te begrijpen welke factoren naast visserijregels nog meer van invloed zijn op dit gedrag.
Menselijk gedrag
Sociaalwetenschappelijke onderzoekers van Wageningen Marine Research (WMR) en Wageningen Economic Research (WEcR) zoals Marloes Kraan, Amanda Schadeberg en Katell Hamon vinden dat er in adviezen voor visserijbeleid meer rekening gehouden moet worden met het menselijk gedrag. Zij deden onderzoek naar manieren om een beter begrip van het gedrag en de keuzes van vissers te vertalen naar beleidsadviezen. Op vrijdag 29 november presenteerden deze onderzoekers de uitkomsten van hun onderzoek naar visserijgedrag.
Onderzoek
Op basis van logboekdata (kwantitatieve data) en interviews (kwalitatieve data) bepaalden deze onderzoekers welke factoren van invloed zijn op keuzes die vissers maken aan de wal en op zee. Als beleidsmakers en onderzoekers deze factoren in beschouwing nemen, kan een beter beeld ontstaan van de gevolgen van visserijregelgeving.
Kenmerken
Tijdens de bijeenkomst in IJmuiden presenteerden zij hun resultaten en vroegen zij de aanwezigen – vissers, beleidsmakers, onderzoekers en visserijvertegenwoordigers – feedback te geven. Verdeeld in groepjes, werden de luisteraars gevraagd om mee te denken over de kenmerken van verschillende groepen binnen de vloot. Zoals, wat kenmerkt een continue-visser en wat kenmerkt een vissers die gedurende de weekenden thuis is?
De onderzoekers zullen de feedback die deze dag verzameld is meenemen in de afronding van het onderzoek en verwerken in een academisch artikel. de Nederlandse Vissersbond reflecteert: “Visserijbeleid kan soms onbedoelde gevolgen hebben. Het kan bepaalde vissers bijvoorbeeld meer benadelen, dan andere. Daarom is het van belang dat mensen die visserijregels maken een goed beeld hebben van de visserijpraktijk en de bewegingsruimte van vissers om met nieuwe regels mee te bewegen. Het is goed dat onderzoekers zich inzetten om zulke kennis voor beleidsmakers beschikbaar te maken.”
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met het secretariaat via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.