De experts van rederij Cornelis Vrolijk/Jaczon en de Nederlandse Vissersbond zijn al weken bezig om de algemene voorwaarden en de maatschapsovereenkomst in de zeevisserij te optimaliseren, zodat ze weer voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving zoals het onlangs geïmplementeerde verdrag Work in Fishing Convention (C-188) 2007 van de International Labour Organization (ILO).
Het doorlopen van de teksten is monnikenwerk en vereist de nodige praktijk- en juridische kennis. De teksten zullen door een externe partij (advocatenkantoor) worden getoetst en vervolgens in het Engels en Pools worden vertaald. Het Sociaal Fonds voor de Maatschapsvisserij (SFM) en VisNed steunen het project en kunnen net als de Nederlandse Vissersbond gebruik maken van de geoptimaliseerde documenten. Het streven is om de documenten nog voor het einde van dit jaar beschikbaar te stellen aan de kottervloot.
Nieuwe Wet- en regelgeving
In 2015 had een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van het SFM, Jaczon/Vrolijk, PO Delta Zuid en de Nederlandse Vissersbond en met steun van een advocatenkantoor de maatschapsvoorwaarden al eens door de stofkam gehaald. Inmiddels zijn we vier jaar verder en is de wet- en regelgeving behoorlijk veranderd. Bepaalde verwijzingen naar wetteksten zijn niet meer valide en ook is er nieuwe wet- en regelgeving bijgekomen wat van invloed is op de algemene maatschapsvoorwaarden en de maatschapsovereenkomst. Het Verdrag betreffende werk- leefomstandigheden aan boord van vissersschepen, Work in Fishing Convention (C-188) 2007 van de International Labour Organization (ILO), bijvoorbeeld. In het verdrag worden bijvoorbeeld eisen gesteld aan de accommodatie, voedsel, rusttijden, medische zorg, arbeids- en maatschapsovereenkomsten, arbeidsomstandigheden en persoonlijke beschermingsmiddelen.
Maatschap van zelfstandige vissers
Voor de Nederlandse kottervisserij is de maatschap van levensbelang. De kotterorganisaties en het SFM moeten ervoor waken dat de maatschap voor de zeevisserij kan blijven bestaan ook als er sprake is van nieuwe wet- en regelgeving. Het is daarom belangrijk dat visserijbedrijven die onder de maatschap werken de voorwaarden ervan goed kennen en naleven. Het risico is anders groot dat de overheid en ook verzekeraars het betreffende zeevisserijbedrijf niet langer als maatschap in de zeevisserij beschouwen. De gevolgen daarvan zijn enorm. Bemanningsleden zijn niet langer zelfstandigen maar werknemers met bijbehorende verplichtingen (werk- en rusttijden, afdragen van sociale premies, fiscale voordelen vervallen, werknemersverzekeringen). In de huidige Algemene Maatschapsvoorwaarden en de Maatschapsovereenkomst is dat ook al expliciet aangegeven. In de geoptimaliseerde documenten zal dat nog duidelijker komen te staan. Er mag geen discussie zijn over de Maatschap in de zeevisserij.
Voor meer informatie
Heeft u vragen of opmerkingen? Neemt u dan contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.