De Europese visserijen in het noorden en westen van de Europese Unie werken steeds duurzamer. Er kan meer vis worden geoogst, met een beter inkomen tot gevolg voor zowel de vissers als de gemeenschap om hen heen. De Middellandse Zee daarentegen blijft kampen met zware overbevissing. Dat is de belangrijkste boodschap die Karmenu Vella, Europees commissaris voor Maritieme Zaken en Visserij, in een persbericht meegeeft in het verslag van dit jaar over de toestand van de visbestanden en de voorbereiding van de vaststelling van de vangstquota voor volgend jaar.
Duurzame visserij in Noord-Europa
Internationaal wordt voor een duurzame visserij het principe van Maximim Sustainable Yield (MSY, vertaal Maximale Duurzame Opbrengst) gehanteerd, zo ook in de Europese Unie. In het Noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Oostzee geldt dat 32 van de 64 visbestanden het doel van MSY in 2014 is behaald. Dit betekent dat alleen de jaarlijkse aanwas, de rente, van het bestand wordt opgevist terwijl zodat het bestand zich op een veilig niveau kan handhaven. Voorbeelden zijn haring, makreel, tong en schol. Jaarlijks wordt door internationale biologen van ICES in opdracht van de Europese Commissie onderzoek gedaan naar de toestand van een groot aantal visbestanden om te bepalen of de doelstellingen (MSY) ook daadwerkelijk worden behaald. Indien nodig kan er worden bijgestuurd maar het doel blijft onverminderd MSY.
Overbevissing in Zuid-Europa
In de Middellandse Zee wordt 93% van de visbestanden niet duurzaam bevist, in de Zwarte Zee is dat 86%. Een schril contrast met Noord-Europa.
Publieke raadpleging
De Europese Commissie heeft alle EU burgers en in het bijzonder die betrokken zijn bij de visserij in de gelegenheid gesteld om een mening te geven over het vaststellen van de visserijmogelijkheden (quota en visserij-inspanning of effort) voor 2016. De publieke consultatie is open van 2 juni – 1 oktober 2015. Het is altijd lastig om een inschatting te geven van het belang van deze consultatie in het uiteindelijke besluit van de Europese Commissie maar het hoort wel in de democratische besluitvorming van Europa thuis. Laat uw mening dus horen!