Aankomende vrijdag klokslag middernacht zullen de Britten de Europese Unie verlaten. Een overgangsperiode – waarin voor de visserij vrijwel alles bij het oude blijft – van elf maanden volgt. Dat de visserij een heet hangijzer wordt in de onderhandelingen tussen het VK en de EU tijdens de overgangsperiode is niet nieuw. Echter gooit het VK gelijk olie op het vuur: zij introduceerde woensdag een visserijwet waarmee ze onafhankelijkheid voor hun visserijsector creëren zodra de overgangsperiode is afgelopen.
Britse visserijwet
Volgens de Britse visserijminister George Eustice creëert de visserijwet bevoegdheden om het heft op eigen wateren weer in handen te nemen en daarmee een winstgevende toekomst voor de Britse visserijsector te garanderen met een eerlijker aandeel van de vangstmogelijkheden.
De Britse visserijwet zal ingaan zodra de overgangsperiode is afgelopen, naar alle waarschijnlijkheid is dat 31 december 2020. In de Britse visserijwet staat onder andere het volgende:
- Het automatische toegangsrecht van EU-vaartuigen om in Britse wateren te vissen wordt opgeheven.
- Buitenlandse boten moeten een vergunning hebben om in Britse wateren te vissen en moeten de Britse regels volgen.
- Britse vissers blijven toegang houden tot elk deel van de Britse wateren, ongeacht of ze geregistreerd zijn in Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland.
- Gevoelige vissoorten moeten worden beschermd en de bijvangst van ongewenste soorten moet worden verminderd.
- Visbestanden moeten duurzaam beheerd blijven.
Vrijehandelsdeal
De Britse visserijwet is een slecht signaal om de onderhandeling in te gaan. De Europese Unie heeft echter een troef in handen: de vrijehandelsdeal. Hiermee lijkt de oplossing simpel: de Britten blijven Europese vaartuigen toelaten in ruil voor vrije handel. Echter is het nog geen gesneden koek. Voor de Britten is de visserij een zeer belangrijk onderwerp, voor de EU is het belangrijk voor voornamelijk de kust-lidstaten. De Franse president Macron zei eerder te willen vechten voor minimaal 25 jaar toegang tot de Britse wateren.
De Nederlandse visserijsector werkt en betaalt samen mee aan de Europese Visserij Alliantie (UEFA), het orgaan dat de visserijbelangen van de EU-vissers vertegenwoordigt binnen de Brexitonderhandelingen. Gerard van Balsfoort (PFA) is voorzitter van de UEFA. Van Balsfoort laat op BNR.nl weten: “De onderhandelingen gaan in maart beginnen. Dat de Britse industrie en de regering meer vis naar zich toe wil trekken is wel duidelijk, dat ze dat willen doen door meer te gaan spelen met de toegang tot hun wateren is ook duidelijk. Zij willen gewoon een groter deel van de cake hebben.”
De Europese Unie heeft aangegeven voor 1 juli duidelijkheid te willen over de verdeling van het quota na de overgangsperiode, zodat Europese vissers tijdig weten waar ze aan toe zijn.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.
<< Terug naar het weekjournaal.