Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft samen met de Coöperatieve Visserij Organisatie een Stappenplan voor de invoering van de aanlandplicht in de Nederlandse demersale visserij in de Noordzee en het Kanaal opgesteld en naar de Tweede kamer gestuurd. De visserijsector streeft naar verminderen van discards, de overheid helpt de sector door rek en ruimte te vinden die nodig is om dat te bereiken.
Vermindering bijvangsten
Met de visserijsector is afgesproken dat deze zich maximaal inzet om de ongewenste bijvangsten stapsgewijs te verminderen tot uiteindelijk een reductie van 35 procent in 2019 ten opzichte van 2010. Daarbij maken de vissers gebruik van nieuwe technologieën en netaanpassingen. De overheid ondersteunt de sector bij het vinden van oplossingen, bijvoorbeeld door het financieren van proefprojecten. CVO voert momenteel verschillende projecten uit maar die lopen eind van dit jaar af. Vorige week is onder de vlag van de CVO een brainstorm georganiseerd met betrokkenen om te komen tot nieuwe ideeën om discards te verminderen.
Fasering
De aanlandplicht voor demersale visserij wordt gefaseerd ingevoerd in de jaren 2016-2018. Nederland zet zich er voor in om voor schol als bijvangst in de tongvisserij en de kreeftjesvisserij de aanlandplicht uit te stellen tot 2018. Voor gerichte scholvisserij met grote mazen geldt de aanlandplicht dan wel vanaf 1 januari 2016. Uitstel geeft de sector extra tijd om onderzoek naar overleving bij teruggooi van bijvangst af te ronden. Dit door de overheid gesteunde onderzoek kan leiden tot uitzonderingen op de aanlandplicht.
Enkele andere voorstellen aan de Europese Commissie uit het stappenplan zijn de aanvraag van een vrijstelling van de verplichting van uitsortering van ondermaatse tong kleiner dan 19 centimeter, het afschaffen van belemmeringen uit het kabeljauwherstelplan en een ruimere definitie in de toepassingsmogelijkheden van aangelande ondermaatse vis, waarbij alleen directe menselijke consumptie wordt uitgesloten.
Klik hier onder voor de brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer en het Nederlandse Stappenplan Aanlandplicht: