Na twaalf jaar intensief werken aan het herstel van het palingbestand, maakt de Europese Commissie de balans op. In hun onlangs uitgekomen evaluatie constateert de Europese Commissie onder meer dat het herstel van het palingbestand ondanks het verminderen van de visserij-inspanningen en een gezamenlijk beheerplan, niet volgens de voorspelde route verloopt.
> Lees hier de (Engelse) samenvatting van het evaluatierapport <
Evaluatie
In het evaluatierapport trekt de Europese Commissie o.a. de volgende conclusies:
- De aalherstelplannen blijven een belangrijk instrument om de Europese palingstand te helpen herstellen.
- Ondanks het verminderen van de visserij-inspanningen en het ontwikkelen van een gezamenlijk beheerplan, blijft de status van de Europese paling kritisch.
- Het ontsnappen van zilveraal is nog steeds ver onder de doelstelling van 40% biomassa.
- Niet alle lidstaten hebben hun glasaaluitzetdoelstellingen bereikt.
- De jaarlijkse rapportages van lidstaten over de prijzen van glasaal is onvolledig.
- De niet-visserijgerelateerde sterfte van aal is het afgelopen decennium niet significant gedaald. Dit heeft onvoldoende aandacht gekregen in de herstelplannen en bijbehorende acties.
- Het herstel van het palingbestand aan de hand van de huidige herstelplannen blijft onzeker. Het wordt algemeen erkend dat het herstel van de Europese paling vele decennia zal duren, gezien de lange levensduur van het soort.
Visserijbeperkingen
“Jarenlang hebben onze IJsselmeervissers zich gehouden aan strenge visserijbeperkingen en maatregelen getroffen om het aalbestand te herstellen. Zo is het visserijseizoen beperkt van mei tot september en de schieraalvangst van september tot december is helemaal stilgezet”, vertelt Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond. “De laatste jaren zien onze vissers meer (jonge) aal in hun netten verschijnen. Ook wetenschappelijke onderzoeksrapporten van onder andere WMR en ICES laten zien dat de dalende trend van de palingstand afneemt en het aantal jonge palingen significant stijgt.”
Aanpassen niet-visserijgerelateerde sterfte
“Daarmee zijn we voorzichtig positief, maar we realiseren ook dat we er nog niet zijn. Wij vinden dat – zeker na de conclusies uit het evaluatierapport –er een bel moet gaan rinkelen in de hoek van de niet-visserijgerelateerde sterfte van aal”, aldus Nooitgedagt. “Vorig jaar adviseerde ICES om schieraal vrij baan te geven. Oftewel: alle menselijke effecten te reduceren tot zo mogelijk nul, dus niet alleen visserij, maar ook waterkrachtcentrales en vervuiling. De sterfte in waterkrachtcentrales, gemalen en andere werken zijn onveranderd en onacceptabel hoog. Het terugdringen van het aantal sterfgevallen is onderdeel van het aalbeheerplan, maar commitment van de beheerinstanties om de werken aan te passen lijkt te ontbreken. Daar zou scherper naar gekeken moeten worden”, aldus Nooitgedagt.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt of Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.