Vanuit de leden komen veel vragen over de beschikbare steunmaatregelen. Nederland heeft in maart enkele steunmaatregelen aangekondigd en ook in Europees verband wordt hard gewerkt om steunmaatregelen voor getroffen vissers op te zetten.
Europese steunmaatregelen (update 14-05-2020)
Op donderdag 14 mei 2020 ontving de Nederlandse Vissersbond het bericht van het ministerie van LNV dat de stilligregeling in verband met de coronacrisis is gepubliceerd in de Staatscourant. Vanaf vrijdag 15 mei is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor het tijdelijk stoppen van de visserijactiviteiten als gevolg van de Corona-uitbraak. De leden van de Nederlandse Vissersbond hebben per mailing meer informatie ontvangen over (het aanvragen van) de stilligregeling. Lees voor meer informatie ook deze website van RVO. Leden van de Nederlandse Vissersbond die geholpen willen worden bij het aanvragen van de stilligregeling, kunnen contact opnemen met het secretariaat via 0526-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.
Nederlandse steunmaatregelen
Het Kabinet heeft in maart steunmaatregelen aangekondigd voor ondernemers – zowel mkb-ers als zzp-ers – die in moeilijkheden komen door de beperkingen opgelegd in verband met het coronavirus. Na bestudering van deze maatregelen blijkt dat maar een enkele interessant zijn voor maatschapsvissers, deze worden onderstaand verder toegelicht. Op de website van de Kamer van Koophandel staat een overzicht van de steunmaatregelen.
Interessant voor maatschapsvissers
- Uitstel van belastingbetaling
De maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft gevolgen voor de afzet en daarmee ook voor de besomming (omzet) van Nederlandse visserijbedrijven. Tijdelijk zal dit tot liquiditeitsproblemen kunnen leiden en dan is het verstandig om uitstel van belastingbetaling aan te vragen. Lees hier meer over (het aanvragen van) deze regeling.
- Verlagen voorlopige aanslag
De Belastingdienst heeft begin dit jaar de voorlopige aanslagen verstuurd aan ondernemers. In die aanslag is uitgegaan van een winst op basis van voorgaande jaren en daardoor is de winst waarschijnlijk hoger ingeschat dan het in werkelijkheid zal zijn als gevolg van de coronacrisis. Als u dus een lagere winst verwacht is het raadzaam om uw voorlopige aanslag te laten verlagen door de Belastingdienst. U kunt een verzoek digitaal doen via www.mijnbelastingdienst.nl
- Verruiming Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL-C)
Op 9 april 2020 heeft het Kabinet besloten om de tijdelijk verruimde borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL-C) ook open te stellen voor visserij- en aquacultuurbedrijven. Visserijbedrijven die kampen met liquiditeitsproblemen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, kunnen gebruik maken van een tijdelijke verruiming van de regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL-C) voor tijdelijke kredietfaciliteiten. Daarmee staat het ministerie van LNV borg voor de door de banken verleende kredieten aan visserij-ondernemers. De BL-C geldt voor vissers met terugwerkende kracht vanaf 18 maart 2020 tot en met 21 april 2021. Lees hier meer over deze regeling.
Deze regeling geldt ook voor vlagkotters. Voorwaarden zijn dat de visserij-activiteiten voor meer dan 50% vanuit Nederland plaatsvinden en een inschrijving bij de KvK.
- Uitstel van aflossen bij de bank
Indien bedrijven betalingsproblemen hebben door de coronacrisis, kunnen zij uitstel van aflossing aanvragen bij hun bank. Neem contact op met uw bank om de mogelijkheden hiervoor te bespreken.
Minder interessant voor maatschapvissers
- Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)
Deze maatregel vervangt de werkverkorting maatregel. Werkgevers kunnen een aanvraag indienen voor een substantiële tegemoetkoming in de loonkosten. Lees hier meer over (de aanvraag van) deze regeling. De meeste visserijbedrijven in de kottersector vissen echter in maatschap en hebben geen medewerkers in dienst. Daardoor zijn zij geen werkgever en kunnen zij van deze regeling geen gebruik maken. Niet interessant dus.
- Tijdelijke voorziening inkomensondersteuning voor zzp-er en mkb (De visserijsector heeft voorgesteld om deze regeling ook voor maatschapsvissers te laten gelden. De Rijksoverheid biedt ZZP’ers de mogelijkheid inkomensondersteuning aan te vragen tot een sociaal minimum. In overleg met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zoekt het Ministerie van LNV uit in hoeverre deelloonvissers gebruik kunnen maken van deze mogelijkheid).
Zelfstandigen zonder personeel (zzp’s) kunnen geen beroep doen op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. Voor hen komt er een tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers met een levensvatbaar bedrijf die tijdelijk in de knel zitten. Deze is gebaseerd op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004. Met de regeling kunnen zzp’ers bij hun gemeente ondersteuning aanvragen in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal. Lees hier meer over (de aanvraag) van deze regeling. Minder interessant voor maatschapsvissers die een fors hoger deelloon gewend zijn.
Overig
- Verlaging loon mogelijk voor DGA
Het is inmiddels toegestaan door de fiscus om het salaris, zonder vooroverleg met de fiscus, van de DGA te verminderen. Hierdoor wordt er geen of minder loonheffing afgedragen en ook minder nettoloon ter beschikking gesteld. Wel moet men rekening houden met de periodieke loonheffing die afgedragen moet worden over natura-vergoedingen, zoals een auto in privégebruik. Lees hier meer over deze regeling.
Meer informatie
Lees voor de laatste update over de coronamaatregelen en visserij onze liveblog. Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.