Op donderdag 10 juni 2015 vindt het Algemeen Overleg (AO) Visserij van staatssecretaris Dijksma en de vaste commissie voor Economische Zaken in de Tweede Kamer plaats. Tijdens het overleg zullen een groot aantal onderwerpen betreffende de visserij aan de orde komen zoals de voortgang dossiers schubvisvisserij IJsselmeer, voorstel Doggersbank, reductie kreeftenvisserij, Convenant Mosselsector en natuurherstel Waddenzee en Convenant Garnalenvisserij en Rijke Waddenzee. Kamerleden zullen vragen stellen aan de staatsecretaris over deze en andere onderwerpen. Iedereen mag het AO bijwonen.
Schubvisvisserij IJsselmeer
Op 10 april 2015 heeft staatssecretaris Dijksma beperkende maatregelen voor het nieuwe schubvisseizoen aangekondigd dat begint op 1 juli 2015. Voor de beroepsvisserij betekent dit beperkingen van de hoeveelheid te gebruiken netten (85%), beperking van de zegenvisserij op open water (97%), een verbod op de zegenvisserij in de havens en een verbod op het gebruik van grote fuiken in de maanden januari t/m april. Het grote verschil met het afgelopen schubvisseizoen 2014-2015 is, dat er geen financiële compensatie tegenover staat. In ruil daarvoor krijgen de vissers de mogelijkheid om aan experimenten mee te doen die op den duur kunnen leiden tot extra visserijmogelijkheden op andere soorten zoals Wolhandkrab. Dat biedt echter op de korte termijn geen uitkomst. Voor vissers is het daarom onacceptabel dat het verlies aan vangstmogelijkheden niet op behoorlijke wijze wordt gecompenseerd. Verder speelt dat de vissers voor het seizoen 2014-2015 weliswaar een compensatie hebben ter hoogte van € 340.000,- ontvangen maar die komt niet overeen met hetgeen door de staatssecretaris eerder is toegezegd, namelijk 85% van de besomming over 2012. Uit cijfers van de PO IJsselmeer (Nederlandse Vissersbond) blijkt dat die besomming namelijk 2x zo hoog is. Het Ministerie van EZ heeft het Landbouw Economisch Instituut (LEI) opdracht gegeven om een verschilanalyse uit te voeren. Het resultaat zal binnenkort worden gepubliceerd.
Voorstel Doggersbank
Op 14 april 2015 heeft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer laten weten niet tot wijziging van het voorstel voor de Doggersbank over te willen gaan omdat andere lidstaten het dossier niet wensen te heropenen. Verder is er noodzaak om maatregelen snel te implementeren. De beroepsvisserij heeft er bij de Nederlandse overheid op aangedrongen om het voorstel te wijzigen omdat haar belangen worden geschaad.
Convenant Garnalenvisserij en Rijke Waddenzee
Op 30 oktober 2014 heeft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer het Convenant Transitie Garnalenvisserij en Natuurambitie Rijke Waddenzee aangeboden. Het Convenant voorziet in een vermindering van de visserijdruk door garnalenvissers in de Waddenzee ten behoeve van natuurontwikkeling. Garnalenvissers zouden hiervoor worden gecompenseerd. Het probleem is dat het proces tot stilstand is gekomen omdat het benodigde geld hiervoor uit het Waddenfonds niet beschikbaar is.
Bijwonen AO Visserij
Iedereen mag het Algemeen Overleg Visserij bijwonen. Hier zijn wel voorwaarden aan verboden waaronder het tonen van een geldig ID bewijs. Het overleg vindt plaats van 16:30 – 18:30 uur op het Binnenhof 1a te Den Haag. De agenda en stukken voor het AO staan op de website van de Tweede Kamer.