In het algemeen overleg visserij op woensdag 10 juni 2015van staatssecretaris Dijksma met de commissie, heeft de Staatssecretaris toegezegd dat ze bereid is om onder voorwaarde extra compensatiegeld te geven om de gedupeerde schubvisvissers op het IJsselmeer te compenseren. Aanvankelijk is een bedrag van € 340.000,- aan de vissers beschikbaar gesteld uit het Transitiefonds IJsselmeer maar dat is slechts minder dan de helft van het bedrag waar de vissers recht op hebben, namelijk 85% over de besomming van 2012. Dijksma stelt als voorwaarde dat de reductiemaatregelen voor schubvisvisserij met een jaar worden verlengd. Hiervoor wordt dan geen compensatie gegeven. Verder komt er een verplichte registratie van vangsten en inspanning. Van een warme sanering is geen sprake als het aan de Staatssecretaris ligt. Voorzitter Johan Nooitgedagt en Durk van Tuinen waren als vertegenwoordigers van de IJsselmeervissers (PO IJsselmeer/Vissersbond) aanwezig.
Kamervragen
Tijdens het algemeen overleg werden vragen gesteld door de Kamerleden Dion Graus (PVV), Lutz Jacobi (PVDA), Elbert Dijkgraaf (SGP), Jacco Geurts (CDA), en Barbara Visser (VVD).
Jacobi stelt vragen aan de Staatssecretaris om opheldering over de compensatiegelden IJsselmeer, dat wil zeggen de tekorten en de verbetering van de visstanden. Dijkgraaf vraagt eveneens aan de Staatssecretaris om de compensatiegelden te verdubbelen aangezien de vangsten het dubbele zijn geweest dan waar eerder vanuit is gegaan. Visser vraagt naar de ontwikkelingen op het IJsselmeer. Graus stelt vragen over het transitiefonds IJsselmeer.
Dijksma geeft antwoord op de gestelde vragen. Het Masterplan is er niet voor niks en er is nog geen duidelijkheid over de toekomst. Er wordt gewerkt aan een rijk IJsselmeer, zowel ecologisch als economisch. Het Masterplan kan niet volledig worden uitgevoerd omdat uitkoop niet mogelijk is, de regelgeving laat dit overigens ook niet toe. De tegemoetkoming is 85% van de besomming, voor één jaar. Staatssecretaris is bereid om het tekort aan te vullen, dit geld is nog niet gevonden maar daar wordt aan gewerkt. Als tegenprestatie wordt de reductie met een jaar verlengt zonder tegenprestatie. Daarnaast moet er een registratiesysteem komen, dat wettelijk verplicht wordt. De verdeling van het bedrag is aan de PO IJsselmeer. Ten aanzien van het perspectief kan er geen sprake zijn van een warme sanering. De Staatssecretaris heeft er overigens last van dat allerlei partijen via de Tweede Kamerleden vragen stellen en zich daarbij niet aan de afspraken houden.
Structurele oplossing IJsselmeervisserij
Dijkgraaf vindt dat er haast moet worden gemaakt met een structurele oplossing want het voelt niet goed wanneer er een jaar volgt zonder financiering. Dijksma legt uit dat dit afhankelijk is van de komst van een beheersysteem, bijvoorbeeld met quota’s. Nogmaals benadrukt ze dat er geen uitkoop (warme sanering) komt.
Geurts merkt op dat er nog geen structurele oplossing is en dat we nog niet verder zijn gekomen. Er mag geen moment komen dat ‘onteigening’ wordt toegepast. Waar landen we met de IJsselmeervisserij en wanneer? Dijksma zegt dat onteigening niet een goede term is. Vis die er niet is kan ook niet worden gevangen. We landen al aan in de vorm van een beheerstelsel aan de hand van de beste wetenschappelijke gegevens.
Visser zegt dat het beheersysteem en het economisch perspectief aan elkaar worden gekoppeld maar de visserman wil duidelijkheid. Welke duidelijkheid kan worden gegeven van de vulling en de uitwerking van het transitiefonds? Dijksma antwoordt dat het niet de situatie is zoals op zee. Als er bijvoorbeeld quotum komt kan er niet continu worden gecompenseerd, zie het voorbeeld uit de zeevisserij.
Vervolg
De toezegging van de Staatssecretaris dat er meer geld voor compensatie van de schubvis visserij komt is positief voor de IJsselmeervissers. Een structurele oplossing is er echter nog niet en daar zal de komende tijd aandacht voor moeten zijn. Het bestuur van de PO IJsselmeer (Vissersbond) zal zich daar samen met de ledenraad voor inzetten. Dijkgraaf is het nog steeds niet eens over het feit dat er binnen de staatssteunregels niet wordt gezocht naar compensatie voor de IJsselmeervisserij. Mogelijk volgt hiertoe een motie.