Afgelopen week vond er een tussenevaluatie plaats met het ministerie van LNV en de sectorvertegenwoordigers over de stilligregeling. Van beide kanten werd beaamd dat het merendeel van de vloot volop gebruik maakt van de aangeboden regeling. De Nederlandse Vissersbond stond de afgelopen weken zo’n 120 visserijbedrijven bij met de aanvraag voor de regeling waarin kotters die getroffen zijn door de coronapandemie maximaal vijf weken stil kunnen liggen tegen een vergoeding.
Tijdens de totstandkoming van de stilligregeling in april/mei heeft het ministerie van LNV aangegeven om de stilligregeling te sluiten vijf weken nadat horecagelegenheden open zouden gaan. Medio juli wil het ministerie de balans van de stilligregeling opmaken. Op basis daarvan zal het ministerie een sluitingsdatum noemen of – mocht er nog budget over zijn – een mogelijk vervolg geven aan een steunmaatregel voor de visserij. Hier ligt overigens nog niks over vast.
Verwarring
Afgelopen week heeft RVO een mailing uitgestuurd naar vissers over de TOGS-regeling. Eerder dit jaar heeft de Nederlandse Vissersbond visserijbedrijven opgeroepen om de RVO te verzoeken om hun SDI code ook op te nemen in de TOGS-regeling. Middels een e-mail heeft RVO afgelopen week laten weten de SDI code van visserijbedrijven niet toe te voegen aan de regeling. Zowel in de brief als bij navraag wordt hiervoor geen concrete reden genoemd.
Deze mailing zorgde voor verwarring bij de vissers. Echter zijn de TOGS-regeling en de stilligregeling twee verschillende steunmaatregelen. De aanvraag voor de stilligregeling blijft gewoon in behandeling.
Aanvraag stilligregeling
Leden van de Nederlandse Vissersbond die (kosteloos) geholpen willen worden bij het aanvragen van de stilligregeling, kunnen contact opnemen met het secretariaat via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.