Urk heeft groen licht gekregen van provincie Flevoland voor het optimaliseren van het maritieme onderwijs. “Een ultieme kans om visserij-, binnenvaart- en koopvaardijopleidingen te upgraden en aan te bieden in een vorm die past bij de huidige maatschappij”, vertelt Wiebren Minnema, opleidingsmanager Maritieme opleidingen bij ROC Friese Poort Urk.
1,5 miljoen euro subsidie
Een lang traject is voorafgegaan aan de 1,5 miljoen euro subsidie voor de zogeheten ‘Maritieme Campus’ die deze maand is afgegeven door provincie Flevoland vanuit de Regio Deal Noordelijk Flevoland. “We zijn zeker twee jaar bezig geweest met de voorbereidingen”, vertelt Minnema aan de Nederlandse Vissersbond. “Provincie Flevoland heeft in het beginsel contact gezocht met ons of wij kansen zagen voor het uitbreiden en specialiseren van onze maritieme opleidingen. Naar mate de ideeën concreter werden, zijn er meer partijen aan tafel geschoven. Denk aan het Berechja college, maar ook bedrijven als VCU, Balk Shipyards en Braveheart Marine.”
“We bruisen van de ideeën”
Naast de 1,5 miljoen euro subsidie, moeten de betrokken partijen hetzelfde bedrag op tafel leggen als co-financiering. Totaal is er dus een budget van 3 miljoen euro en de plannen zijn ook behoorlijk. “We bruisen van de ideeën. De Maritieme Campus wordt dusdanig opgezet dat het daarmee koploper wordt binnen het maritieme onderwijs in Nederland”, zegt Minnema enthousiast. Onder andere een groot trainingscentrum met waterbassin, het vernieuwen van de stimulatoren en het upgraden van de opleidingen naar de huidige tijd beslaan het plan voor de Maritieme Campus. “De Maritieme Campus is overigens een verzamelnaam, het wordt verspreid over diverse (onderwijs)locaties op Urk”, aldus Minnema.
Trainingscentrum
De veiligheid aan boord van schepen is en blijft een belangrijk aspect. “Daar kunnen we geen genoeg aandacht aan besteden”, zegt Minnema. Om leerlingen, maar ook volwassenen optimaal te trainen op het gebied van veiligheid, zal er een nieuw trainingscentrum worden gebouwd op het bedrijventerrein bij de buitendijkse haven op Urk. In het trainingscentrum komt een inpandig waterbassin van twintig bij zes meter met een diepgang van drie meter waarin ook golfslag gecreëerd kan worden. “Met het waterbassin en de golfslag kunnen we niet alleen onveilige situaties nabootsen, maar ook innovatieve netten testen”, vertelt de opleidingsmanager.
Practoraat Visserij
De huidige visserij-opleiding wordt uitgebreid met een practoraat. “Wij willen een Practoraat Visserij op gaan zetten. Dat houdt in dat we een deskundige op het gebied van visserij gaan aantrekken die leerlingen optimaal kan begeleiden in het hele visserijproces: van vangst tot keten en van ondernemerschap tot wetenschap en innovaties”, legt Minnema uit. “Op een prikkelende wijze en met een deskundige uit de sector, zullen leerlingen beter gestimuleerd worden om na te denken over de visserij van de toekomst. We kunnen daar veel mee winnen op het gebied van bewustwording bij onze leerlingen.”
Berechja college
Het Berechja college – de school voor voortgezet onderwijs op Urk – krijgt ook een aandeel in de Maritieme Campus. Zij gaan een maritiem doe- en ontdeklokaal inrichten, waardoor scholieren al in een eerdere fase kennis maken met een maritieme vervolgopleiding. “Daarnaast willen we samen met het Berechja college volop inzetten op marketing & PR om de maritieme opleidingen aan te kaarten bij een brede doelgroep. Scholieren weten ons vaak goed te vinden voor de visserij-opleidingen, maar voor de koopvaart en binnenvaart nog niet. Daarin willen wij meer in de schijnwerper gaan staan”, aldus Minnema.
Blended learning
Door de huidige coronacrisis zijn de scholen min en meer verplicht om digitale lessen aan te bieden, maar ook dit is een onderdeel van de Maritieme Campus. “Leren via de computer”, legt Minnema uit. “In onderwijstermen noemen we het ‘blended learning’. Dat betekent dat een deel van de lessen fysiek gevolgd wordt en een deel van de lessen online. Dat geeft de leerlingen mogelijkheid om deels hun eigen lestijd in te delen. Voor volwassenen is dat bijvoorbeeld ideaal als ze doordeweeks op een kotter varen.”
Passie voor visserij
Er liggen veel bedreigingen op de loer voor de visserij. Toch ziet Minnema dat de visserij-opleiding cruciaal blijft. “Er zijn zeker veel obstakels voor de visserij, maar wij zien ook een harde kern waarbij de passie voor visserij met de paplepel is ingegoten. Die generatie wil door en ziet voornamelijk kansen. Daar willen wij in investeren”, aldus Minnema.
Succes
Tot en met het einde van 2023 krijgen de Urker opleidingsinstituten en betrokken partijen om de Maritieme Campus te realiseren. Gefaseerd door de jaren heen moeten er al projecten gerealiseerd worden. Zo moet het trainingscentrum in 2022 operationeel zijn. De Nederlandse Vissersbond wenst alle betrokken partijen veel succes met het creëren van de Maritieme Campus en het nog beter op de kaart zetten van visserijscholing!