De visserijministers van de Europese Unie (Visserijraad) hebben besloten dat er aanvullende herstelmaatregelen voor kabeljauw in de Noordzee komen. Dat is nodig omdat de visserijsterfte boven de kritische grens is gekomen wat op lange termijn resulteert in een daling van het paaibestand onder de kritische biologische grens. Een groot gebied in het midden en noorden van de Noordzee en Skagerrak wordt per 15 augustus 2020 gesloten voor de visserij met bodemtrawls en zegens. Dit geldt niet voor de visserij met boomkorren.
Noodzaak tot extra maatregelen
Het gaat al een paar jaar niet goed met kabeljauw in de Noordzee en het Skagerrak. De visserijsterfte ligt boven de limiet (Flim) en ook de paaibiomassa is gedaald tot onder het biologische minimum (Blim). Op dat niveau is het paaibestand minder in staat om te reproduceren. Eind vorig jaar heeft de Visserijraad al herstelmaatregelen genomen om het paaibestand van kabeljauw in de Noordzee en het Skagerrak te beschermen. Ook werd toen al aangekondigd dat er extra herstelmaatregelen zouden worden genomen. Deze herstelmaatregelen zijn boven op de forse reductie van de totale vangsthoeveelheid (Total Allowable Catch of TAC) van maar liefst 50% gekomen. In totaal zijn er tien gebieden tijdelijk gesloten voor alle vormen van demersale (bodem) visserij vooral in de periode januari – april. Deze seizoensluitingen zijn volgens de internationale visserijwetenschappers van ICES (International Council for Exploration of the Seas), die de Europese Commissie adviseert, niet voldoende om het kabeljauwbestand snel te laten terugkeren boven het niveau dat de maximale duurzame oogst (Maximum Sustainable Yield of MSY). ICES vreest zonder extra maatregelen de overeengekomen totale vangsthoeveelheid (Total Allowable Catch of TAC) fors wordt overschreden. Het kabeljauwbestand wordt zowel door de Europese Unie als Noorwegen bevist en gezamenlijk beheerd. In december 2019 hebben de onderhandelaars van beide partijen al afgesproken om hun autoriteiten te adviseren om extra herstelmaatregelen te treffen om zowel jonge als volwassen kabeljauw tijdelijk extra te beschermen.
Nieuwe seizoensluiting
In de nieuwe verordening van de Visserijraad (Verordening (EU) 2020/900) staat dat vissersvaartuigen die met bodemtrawls en zegens vissen met een maaswijdte van ten minste 70 mm in het noorden (4a) en midden (4b) van de Noordzee of ten minste met 90 mm in het Skagerrak (3a) vissen, en met beuglijnen[1], mogen NIET vissen in de volgende gebieden:
- Uniewateren 4a (noordelijke Noordzee) ten noorden van 58◦30’ 00 NB en ten zuiden van 61◦30’ 00 NB
- Uniewateren 3a.20 (Skagerrak), 4a (Noordzee noord) en 4b (Noordzee midden), ten noorden van 57◦ 00’ 00 en ten oosten van 5◦00’ 00 OL.
Bijgaand treft u een kaart aan waarin beide gebieden zijn aangegeven. De maatregel gaat in op 15 augustus 2020. Vissersvaartuigen die met boomkorren vissen vallen niet onder deze maatregel, twinrig en flyshoot wel.
Uitzonderingen mogelijk
Vissersvaartuigen die aan ten minste een van de volgende criteria voldoen mogen WEL blijven vissen in de twee genoemde gebieden:
- Het percentage kabeljauw bedraagt niet meer dan 5% van de totale vangsten per visreis. Vaartuigen waarvan de kabeljauwvangsten in de periode 2017-2019 niet meer dan 5 % van hun totale vangsten hebben overschreden, worden geacht aan dit criterium te voldoen, mits zij hetzelfde vistuig blijven gebruiken als in die periode; dit vermoeden kan worden weerlegd.
- Er wordt gebruik gemaakt van een gereguleerd en zeer selectieve bodemtrawl of zegen waarvan blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het gebruik leidt tot een vermindering van de kabeljauwvangsten van tenminste 30% ten opzichte van een reguliere bodemtrawl of zegen.
- Er wordt gewerkt met zeer selectieve bodemtrawls en zegens met een maaswijdte van tenminste 100 mm en groter (TR1):
- belly trawls met een maaswijdte van de buik van tenminste 600 mm
- horizontale vislijn (0,6 m)
- horizontale zeeflap met een wijdmazig ontsnappingspaneel
- Er wordt gewerkt met zeer selectieve bodemtrawls en zegens met een maaswijdte van 70 mm en groter in 4a (Noordzee noord) en 90 mm in 3a (Skagerrak) en minder dan 100 mm (TR2):
- horizontaal sorteerrooster met een afstand van ten hoogste 50 mm tussen de staven voor het scheiden van platvis en rondvis met een vrije uitlaat voor rondis
- seltra-paneel met vierkante mazen met een maaswijdte van 300 mm
- sorteerrooster met een afstand van ten hoogste 35 mm tussen de staven met een vrije uitlaat voor vis.
- Er wordt gewerkt onder een nationaal kabeljauwvermijdingsplan. Is niet van toepassing voor Nederlandse vissersvaartuigen.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.
[1] Vistuigcodes: OTB, OTT, OT, TBN, TBS, TB, TX, PTB, SDN, SSC, SX, LL, LLS.