Aan boord van de ZK 1 ‘Mirle’ heeft deze week een test plaatsgevonden waarbij de zogenaamde zeefmat werd onderzocht als alternatief voor de zeeflap. Beiden bedoeld om de bijvangst in de garnalenvisserij te verminderen. De proef maakt onderdeel uit van het innovatieve Waddenfondsproject Selectieve Garnalenvisserij Waddenzee. Schipper Jurre Kerkhof had voor het uitvoeren van de test twee opvarenden te gast aan boord; Tom Bangma van Wageningen Marien Research (WMR) en Amerik Schuitemaker van de Nederlandse Vissersbond.
Zeefmat
In de Wet Natuurbescherming vergunning voor garnalenvisserij wordt de mogelijkheid geboden om in de zomermaanden met de zogenaamde brievenbus te vissen in plaats van met de verplichte zeeflap. Deze uitzondering geldt alleen voor de Waddenzee en slechts in de zomermaanden. Vooral in de zomermaanden kan er sprake zijn van veel groen (algen en wieren) die de werking van de zeeflap negatief beïnvloeden. De garnalenvisserij heeft al langer de wens om de brievenbus langer en in meer gebieden te kunnen gebruiken. Maar er wordt ook gezocht naar alternatieven. De zeefmat die door Zoutkamper vissers is ontworpen is daar een voorbeeld van.
Selectieve garnalenvisserij
De zeeflap, de brievenbus en ook de zeefmat hebben allemaal het doel om de bijvangst van vis in de garnalenvisserij te reduceren. De vis die in het garnalennet terecht komt, verlaat deze weer onderwater zonder dus aan boord te komen wat bijdraagt aan een betere overleving. Wanneer de zeefmat werkt en dat kan worden onderbouwd middels een wetenschappelijke rapportage van WMR, dan zou er op termijn ruimte kunnen komen in de wet- en regelgeving om de zeefmat te gaan gebruiken.
Waddenfonds
Het onderzoek met de zeefmat is onderdeel van het Waddenfonds innovatieproject ‘selectieve garnalenvisserij Waddenzee’ wat gezamenlijk door de Nederlandse visserijorganisaties wordt uitgevoerd. Het project wordt gefinancierd door het Waddenfonds met daarnaast een bijdrage vanuit de sector zelf. Eén van de belangrijkste bijdragen van het project betreft de inzet van vissersschepen om de proeven te doen, in dit geval de ZK 1 van Jurre Kerkhof.
Kennismaken met de praktijk
Amerik Schuitemaker is deze maand begonnen als projectmedewerker bij de Nederlandse Vissersbond. Hij houdt zich vooral bezig met het project MSC-garnalen van de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) en gerelateerde projecten. “Het assisteren bij de bemonstering aan boord van de ZK 1 was een mooie kans om ook in de praktijk kennis te maken met de garnalenvisserij. Het is belangrijk om te weten hoe het er aan boord van een garnalenkotter aan toe gaat. Aan boord heb ik met de schipper veel gesproken over de huidige en toekomstige uitdagingen en kansen voor de garnalenvisserij. Deze inzichten kan ik goed gebruiken in mijn werk bij de Nederlandse Vissersbond. Het is mooi om te zien dat wetenschap en visserijsector samenwerken om de visserij op een innovatieve manier te verduurzamen. Ik heb veel respect gekregen voor het werk aan boord van een garnalenkotter.”
Meer informatie
Neem contact op met Amerik Schuitemaker via het secretariaat (tel. 0527-698151 / mail. secretariaat@vissersbond.nl) voor meer informatie over het project.