Een breed front van organisaties uit de Nederlandse vissector heeft na spoedberaad unaniem besloten wegens het volledig ontbreken van toekomstperspectief uit het Noordzeeoverleg te stappen.
In een brief aan ministers Schouten van LNV en Van Nieuwenhuizen van I&W pleiten de Nederlandse Vissersbond, de Producenten Organisaties Urk en Rousant, de Nationale en Urker Koepel voor de Visverwerkende Industrie en Handel, de Visfederatie en de Vereniging Vishandelaren Urk voor een realistische en meer evenwichtige afweging van de verschillende gebruiksfuncties op de Noordzee. Het voorliggende Noordzeeakkoord is helemaal geen akkoord omdat de meerderheid van de visserijketen tegen is. Toch lijkt het erop dat de beide bewindslieden zich hier weinig van aantrekken en gewoon verder gaan zonder de visserijketen.
>> Lees ook het persbericht: PERSBERICHT – Vissector stapt uit overleg Noordzeeakkoord
“Onze overheid moet voor ons vechten”
De Nederlandse vissector was al kritisch op het Noordzeeakkoord, omdat door de aanleg van grootschalige windmolenparken, de benodigde natuurcompensatie, het verbod op de pulskorvisserij en de onzekerheden rond de Brexit er nog maar weinig ruimte en perspectief overblijft voor de gehele sector.
De levensgevaarlijke actie van Noordzeeakkoord-partner Greenpeace om grote keien te dumpen op de Doggersbank is wat de visserijsector betreft de wereld op zijn kop. “Radicale actievoerders die levens van vissers in gevaar brengen door keien ter grootte van auto’s op legale visgronden te dumpen wordt geen strobreed in de weg gelegd maar de Nederlandse visserijsector moet aan de ketting”, aldus Visfederatievoorzitter Guus Pastoor.
“Wij willen dat de Nederlandse overheid nu eindelijk eens voor ons gaat vechten, door meer rekening te houden met de gevaren van de Brexit, het achterhaalde pulskorverbod aan te vechten en onze belangen om te kunnen blijven vissen op de Noordzee waar het nog wel kan zwaarder te laten wegen”.
Perspectief nodig voor voedsel van dichtbij
De vissector hecht aan een koers die ruimte biedt voor behoud en herstel van het perspectief voor de sector, nu en in de toekomst. Zodat niet alleen onze maar ook toekomstige generaties in de visserij waardevol werk kunnen blijven vinden. Visserij is niet alleen een van de meest traditionele economische activiteiten in de zeeën rond ons land, het is ook cruciaal voor het hedendaagse verlangen om voedselvoorziening dichtbij huis gestalte te geven. De agrarische bedrijfstak in Nederland, inclusief de visserij, is daarvoor essentieel.
Dat de tijden veranderen is een feit, dat aanpassingen en innovaties nodig zijn ook, maar dat is wat anders dan het simpelweg verkleinen van de visserijgronden of het uitkopen van een deel van de vloot, waarmee elk perspectief voor de vissers en de verwerkende bedrijven achter de horizon verdwijnt.
De trein rijdt gewoon door
Minister Schouten heeft afgelopen week de vertegenwoordigers van de visserij uitgenodigd om het advies van verkenner Joustra te bespreken. Tijdens het overleg is door een meerderheid van de kottersector aangegeven dat ze niet zullen tekenen voor het voorliggende Noordzeeakkoord. De pelagische reders willen wel tekenen. Een paar kotter PO’s twijfelen nog.
Hoe het nu verder moet is niet duidelijk maar het overleg gaat gewoon door, de trein rijdt gewoon door, zo ook afgelopen woensdag. “Om 10.00 uur startte het Noordzee Overleg waarbij niemand van de visserijsector aanwezig was omdat er nog onduidelijkheid is over de voorwaarden waaronder visserijorganisaties mogen aanschuiven zonder dat zij willen tekenen voor de ondergang van hun toekomst met betrekking tot de vrije visserijruimte op de Noordzee”, aldus Johan K. Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond.
“De plannen zijn namelijk dat de zee vol komt te staan met windmolens en de rest is nagenoeg allemaal compensatiegebieden in de vorm van natuurparken waar de Nederlandse visserij niet meer mag komen om tong, schol, Noorse Kreeftjes, garnalen en andere soorten te kunnen vangen. Daarmee gaan we dus de Nederlandse textielindustrie achterna en die is er niet of nauwelijks meer. Nederland raakt zo steeds minder zelfvoorzienend met betrekking tot vers en gezond voedsel.”
Hulp gevraagd
De partijen hebben een afschrift van de brandbrief aan de Tweede Kamer gestuurd in de verwachting dat die steun zullen geven aan het pleidooi. Ook is een persbericht verstuurd om aandacht te vragen voor de nood waarin de visketen verkeerd. Hulp wordt gevraagd!
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt of Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.