De bedrijfssurvey tarbot en griet, die onderdeel is van het EFMZV-project Onderzoekssamenwerking 2.0, is vorige week voor het derde jaar op rij van start gegaan. Dit jaar wordt de bedrijfssurvey anders uitgevoerd in verband met de COVID-19 pandemie. Er kunnen daardoor geen WMR-onderzoekers aan boord stappen. Daarom voeren de schippers en bemanning de survey – met uitleg van WMR – zelfstandig uit op zee en aan wal wordt de vis verder uitgezocht en onderzocht door onderzoekers van WMR. Ze worden hier in ondersteund door medewerkers van VisNed en de Nederlandse Vissersbond.
Waarom een bedrijfssurvey naar tarbot en griet?
Tarbot en griet zijn belangrijke bestanden voor de kottervloot. De internationale wetenschappers van ICES hebben echter beperkte informatie over deze bestanden. Om meer informatie te verzamelen worden er binnen het EFZMV-project Onderzoekssamenwerking 2.0 bedrijfssurveys uitgevoerd. Een bedrijfssurvey is een gerichte jaarlijkse monitoring (survey), die bijdraagt aan het verbeteren van kennis over de bestanden van tarbot en griet. Aan boord van de UK 284, UK 64 en de UK 237 worden, in samenwerking met wetenschappers van WMR, de vangsten van tarbot en griet in kaart gebracht. Lees hier meer informatie over het project.
Uitvoering 2020
Dit is het derde jaar dat de bedrijfssurvey wordt uitgevoerd op de kotters. Vorige week heeft de eerste bedrijfssurvey van dit jaar plaatsgevonden aan boord van de UK 237. Deze week voert de UK 284 de survey uit en de derde en laatste week zal de UK 64 de jaarlijkse monitoring van tarbot en griet uitvoeren.
Dit jaar kunnen er vanwege de coronamaatregelen geen WMR onderzoekers mee aan boord. Aan boord van een kotter is de ruimte beperkt en daardoor geen ruimte voor extra ‘bemanning’. De schippers en bemanning voeren daarom de survey zelfstandig uit. De onderzoekers zullen aan het eind van de reis de vis op de afslag in IJmuiden uitzoeken. Dit betekent alle individuele tarbotten en grieten meten, wegen, het geslacht bepalen en otolieten verzamelen.
Onderzoekssamenwerking 2.0
Het project Onderzoekssamenwerking 2.0 is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Vissersbond, VisNed, Wageningen Marine Research, de Redersvereniging voor de Zeevisserij, ProSea en Stichting De Noordzee. Het project wordt gefinancierd vanuit de Europese Unie, Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Emma de Boer via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.