De afgelopen maanden wordt er intensief overlegd met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) over aanstaande gebiedssluitingen op de Oestergronden en het Friese Front. Deze gebiedssluiting komt voort uit de zogenaamde Kader Richtlijn Marien (KRM). De Europese KRM verplicht elke Europese lidstaat tot het vaststellen van een mariene strategie, welke is gericht op bescherming, behoud en herstel van het mariene milieu (bron: www.noordzeeloket.nl). In een overlegproces tussen de visserijsector (Nederlandse Vissersbond en VisNed), NGO’s, ecologen en het Ministerie van I&M moet worden gewerkt aan een gebiedssluiting van minimaal 1.200 km2 en als maximum wordt 4.200 km2 genoemd. De visserijsector heeft twee voorstellen uitgewerkt die aan de achterban ter consultatie worden voorgelegd.
Procesvoortgang
Na een langdurig proces waarbij vele stakeholders zijn gehoord wil het Ministerie van I&M het KRM dossier Oestergronden en Friese Front in het najaar van 2015 afronden en aanbieden aan de Tweede Kamer ter besluitvorming. Hierbij is het voor zover nu te overzien het geval dat er meerdere scenario’s worden voorgelegd aan de Tweede Kamer ter besluitvorming. Hierbij is het aannemelijk dat het visserijvoorstel wordt aangeboden, het NGO voorstel en het compromisvoorstel van het Ministerie van I&M. Op dat moment is het een politieke keuze. De visserijsector zoekt naar een mogelijkheid om een zo minimaal mogelijk gebied te sluiten, bij voorkeur verdeeld in kleinere gebieden die tezamen minimaal 1.200 km2 zijn. Er zijn op dit moment twee opties samengesteld door de visserij, een voorstel van 1.225 km2 en een voorstel van 1.722 km2 (zie kaartvoorstellen). De NGO’s sturen op een groter gebied (richting 4.200 km2) in een aaneengesloten gebied. Voor de NGO’s is het van belang dat er een (aaneengesloten) gebied wordt aangewezen met ecologische gradiënten1. De gebiedsvoorstellen moeten worden onderbouwd door middel van een ecologische- en economische benadering. Deze onderbouwing moet geboden worden middels een maatschappelijke kosten- en batenanalyse (MKBA) die door het Landbouw Economisch Instituut (LEI) wordt uitgevoerd maar volgens de sector niet voldoet aan de eisen van een volwaardige MKBA (zie mail).
Kaartvoorstellen visserijsector
In de bijlage van dit bericht treft u twee documenten aan waarop voorstellen voor de te sluiten gebieden zijn weergegeven die zijn aangeboden aan het Ministerie van I&M zodat de MKBA van deze varianten kan worden berekend. De kaartvoorstellen betreffen dus (vooralsnog) geen eind voorstel van de visserijsector. Deze kaartvoorstellen zijn opgesteld door middel van consultatie van de achterban, beschikbare (economische) gegevens en cijfers van visserijinspanning van de vloot maar gelet op vervolgproces willen we de achterban nu breed consulteren. Dat wil zeggen dat alle visserijen in het gebied een reactie dienen te geven op de kaartvoorstellen zoals in de bijlage bijgesloten.
Reactie gevraagd
Wij hebben de afdelingen via de ledenraad van de Nederlandse Vissersbond gevraagd om onze achterban te consulteren en een reactie te geven op de kaartvoorstellen zoals bijgesloten. Zijn deze gebieden voor de visserij (economisch) acceptabel om aan te bieden voor de (wettelijk) verplichte gebiedssluiting uit oogpunt van de KRM? Hierbij het verzoek om uw reactie via uw afdeling of rechtstreeks voor donderdag 9 juli 2015 toe te sturen aan secretaris Derk Jan Berends, d.j.t.berends@vissersbond.nl.