Een meerderheid van het Europees Parlement stemde gister voor cameratoezicht aan boord ter controle van vissersschepen. Daarmee geven zij deels gehoor aan het voorstel van de Europese Commissie om de voor de visserijsector onwerkbare aanlandplicht te controleren door middel van camera’s. De Nederlandse Vissersbond vindt het besluit schokkend.
Aangenomen amendementen
In het door het Europees Parlement aangenomen amendement over de verplichte cameracontrole aan boord van vissersvaartuigen staat dat een percentage vissersvaartuigen van boven de 12 meter die een hoog risico vormen om de aanlandplicht niet na te leven, CCTV-systemen (gesloten televisiecircuit) aan boord moeten hebben voor het continu opnemen en opslaan van de gegevens. Dit in overeenstemming met de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de verwerking van persoonsgegevens. Het betreffende percentage dient nog te worden vastgesteld waarbij naar verwachting de Europese Commissie in samenwerking met de lidstaten een belangrijke rol krijgt. Wanneer een visserij onder het genoemde hoge risico valt zal waarschijnlijk voor een belangrijk deel worden ingevuld door de European Fisheries Control Agency (EFCA).
Daarnaast kan CCTV op vrijwillige basis worden toegepast, dit kan beloond worden. Als voorbeelden hiervoor worden extra quota of het schrappen van (straf)punten genoemd. Ook zullen vissersvaartuigen die twee keer of vaker de regels van de aanlandplicht hebben overtreden, verplicht camera’s aan bood moeten nemen.
Tegen gebruik van camera’s aan boord
De Nederlandse Vissersbond is vanaf het eerste moment tegen het verplicht gebruik van camera’s aan boord voor controledoeleinden. “Camera’s aan boord ter controle van de aanlandplicht dragen niet bij aan de doelstelling van de aanlandplicht: namelijk het verhogen van de selectiviteit”, zegt Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond. “Om selectieve visserij te bevorderen is onderzoek en innovatie nodig, geen controle op regelgeving die vanaf het eerste moment onuitvoerbaar is voor onze sector.”
Over dit standpunt heeft de Nederlandse Vissersbond veelvuldig contact gehad met de Nederlandse Europarlementariërs in de Visserijcommissie, die deze boodschap ook meermaals in de Visserijcommissie en het Europarlement hebben aangegeven.
Onredelijke lastenverhoging
Met de fulltime cameracontrole aan boord vreest de Nederlandse Vissersbond voor een onredelijke lastenverhoging voor vissers. Daarnaast is de techniek nog niet bewezen en zijn camerasystemen gevoelig, voornamelijk op vissersvaartuigen die de ruige zee trotseren. Verder strijd de visserijsector al sinds de invoering van de zogenaamde aanlandplicht tegen deze wet- en regelgeving, omdat deze nagenoeg onuitvoerbaar is voor de vissers op zee.
Zware tijden
Vissers leven in zware tijden door een onuitvoerbare aanlandplicht, een pulsverbod, de gevolgen van de Brexit en het verlies van visgebied door nieuwe Natura 2000-gebieden en windmolenparken op zee. Extra controleverplichtingen en fulltime cameratoezicht aan boord lijken daar nu bovenop te komen.
Herziening controleverordening
De aanleiding voor de stemming over cameratoezicht aan boord is de controleverordening die herzien wordt. Eén van de onderdelen binnen de herziening van de controleverordening is verplicht cameratoezicht. De Europese Commissie heeft voorgesteld om door middel van cameratoezicht aan boord te controleren op het naleven van de aanlandplicht. De aanlandplicht is enkele jaren geleden in het Gemeenschappelijk Visserijbeleid vastgelegd om selectiever vissen te stimuleren.
Stemming Visserijcommissie
Begin februari stemde de Visserijcommissie van het Europees Parlement al over de herziening van de controleverordening en de mogelijke verplichting van cameracontrole aan boord. Toen stelde de Visserijcommissie voor om cameratoezicht alleen op vrijwillige basis toe te staan en wanneer een vissersvaartuig twee of meer overtredingen heeft begaan op artikel 15 van het Gemeenschappelijk Visserij Beleid (de aanlandplicht). De Europese Commissie heeft nadien op slinkse wijze groen georiënteerde partijen beïnvloed, wat gister uiteindelijk op het bewuste amendement leidde tot een stemming in het Europees Parlement met acht stemmen verschil in het nadeel van de visserijsector. Vervolgens werd er gestemd over het totale rapport over de herziening van de controleverordening. Deze is met 401 stemmen aangenomen.
Wegen aan boord en meer tijd voor de aanlandverklaring
Het Europees Parlement stemde binnen de herziening van de controleverordening gister ook voor (het behoud van) de mogelijkheid van het wegen van de vangst aan boord. Dat is een aangenaam besluit voor de Nederlandse visserijsector die hier gebruik van maakt. Daarnaast krijgen vissers meer tijd voor het inleveren van de aanlandverklaring. Deze verklaring moet nu binnen 24 uur ingediend zijn, in het standpunt van het Europees Parlement wordt dit de eerste werkdag.
Triloog
Rond mei zal de herziening van de controleverordening, waar verplicht cameratoezicht aan boord onderdeel van is, behandeld worden in het triloog met de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad. Na de stemming van gister blijkt dat zowel de Europese Commissie en het Europees Parlement voor verplichte cameracontrole aan boord zijn. Daarmee is de kans dat het hachelijke idee van tafel wordt geschoven nihil.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.