Afgelopen week hebben de Nederlandse Vissersbond en PO Rousant gezamenlijk hoger beroep ingesteld bij de Raad van State tegen de uitspraak van de Rechtbank Midden‐Nederland over de visuren voor de garnalenvisserij. Beide organisaties zijn het niet eens met deze uitspraak, waarin wordt gesteld dat de overheid rechtmatig de aantallen visuren in de Wnb-vergunning als maximum heeft gesteld.
Discussie over visuren
De Nederlandse Vissersbond, PO Rousant en de VisNed PO’s hebben de afgelopen jaren bezwaar en vervolgens beroep ingesteld tegen de besluiten van de overheid met betrekking tot de visuren in de Wnb‐vergunning garnalenvisserij. Het ministerie van LNV heeft in de Wnb‐vergunning een hoeveelheid visuren opgenomen in de vergunningvoorschriften, welke zouden worden gebruikt ter monitoring van de visserij‐inspanning gedurende de looptijd van de vergunning.
Het ministerie heeft vervolgens een aantal wijzigingsbesluiten genomen door de gevoerde procedures van de sector, waarmee de aantallen visuren zijn verhoogd. Ook volgde er in maart 2019 een brief van het ministerie waarin werd gesteld dat wanneer er meer uren worden gevist dan in de vergunning staan, dit een (tijdelijke) sluiting van één of meer van de vergunde Natura2000‐gebieden tot gevolg zou hebben. De visuren in de vergunning zouden als maximum gelden.
De PO’s zijn het niet eens met deze uitleg, want in de Wnb-vergunning is niets opgenomen over het (tijdelijk) sluiten van gebieden als er meer uren gevist wordt dan in de vergunning is opgenomen.
Uitspraak rechtbank
Afgelopen januari ontvingen we de uitspraak van de Rechtbank Midden‐Nederland. De rechtbank oordeelt dat de wijzigingsbesluiten door het ministerie voldoende gemotiveerd en zorgvuldig tot stand zijn gekomen. Over de brief van maart 2019 – waarin het ministerie aankondigt dat zij bij overschrijding van de visuren van 10% of meer het betreffende Natura 2000‐gebied (tijdelijk) zal sluiten voor garnalenvisserij – oordeelt de rechtbank dat pas wanneer er daadwerkelijk uitvoering gegeven wordt aan deze handhavingslijn, de PO’s en de garnalenvissers op dat moment tegen de (tijdelijke) sluiting van een gebied een juridische procedure kunnen opstarten. De rechtbank concludeert dan ook dat het beroep van de PO’s ongegrond is en de besluiten van het ministerie in stand blijven.
Hoger beroep bij de Raad van State
De gezamenlijke PO’s hebben naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank de mogelijkheden om in hoger beroep te gaan met elkaar besproken. De Nederlandse Vissersbond en PO Rousant zijn van mening dat het (tijdelijk) sluiten van gebieden ernstige gevolgen heeft voor de sector, immers de garnalenvisserij mag bij overschrijding van de visuren dan (tijdelijk) niet meer plaatsvinden in het gebied waar de overschrijding heeft plaatsgevonden.
Het treffen van deze handhavingsmaatregelen is volgens beide PO’s onevenredig bezwarend, omdat pas zodra de visserijactiviteiten op basis van een overschrijding van de visuren wordt stilgelegd een juridische procedure kan worden opgestart. Echter nemen juridische procedures veel tijd in beslag, waarbij in de tussentijd het betreffende gebied wél gesloten blijft voor de garnalenvisserij en garnalenvissers hierdoor (veel) inkomsten zullen mislopen. De VisNed PO’s hebben afgezien van de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan.
De Raad van State heeft inmiddels laten weten dat het hoger beroep in behandeling zal worden genomen en heeft verzocht om de beroepsgronden in te dienen. De komende weken zal het hoger beroepsschrift nader worden gemotiveerd en worden ingediend bij de Raad van State.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan K. Nooitgedagt of Egbert van der Tuin via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.