Europarlementariër Peter van Dalen doorbreekt met zijn ontwerpverslag over de gevolgen voor de visserijsector van offshorewindmolenparken en andere systemen voor hernieuwbare energie het stilzwijgen. Waar het onderwerp over ‘de gevolgen van de industriële windturbines op het mariene milieu’ in de besluitvorming veelal onder het tapijt werd geveegd, klonk er vanuit de Visserijcommissie afgelopen woensdag een instemmend geluid. Het ontwerpverslag geschreven door Europarlementariër Peter van Dalen met wetenschappelijke ondersteuning van de studiedienst van het Europees Parlement werd positief ontvangen.
- Lees het ontwerpverslag ‘de gevolgen voor de visserijsector van offshorewindmolenparken en andere systemen voor hernieuwbare energie’
- Lees het werkdocument ‘inzake de gevolgen voor de visserijsector van offshorewindmolenparken en andere systemen voor hernieuwbare energie’
Vissers betrekken bij besluitvorming
Tijdens het debat in de Visserijcommissie bleek dat veel Europarlementariërs zich zorgen maken over de impact van de windturbines op zee. In zijn rapport stelt Van Dalen dat wanneer er nieuwe windmolens op zee gebouwd worden, vissers erbij betrokken moeten worden. Van Dalen: “Vissers verdienen hun brood op het water en daarom is het niet meer dan logisch dat deze sector een beslissende stem krijgt in de vorm van participatie. Dat is dus meer dan alleen inspraak.”
Voorzorgsbeginsel
Ook pleit Peter van Dalen in zijn rapport ervoor dat het voorzorgsbeginsel gehanteerd moet worden bij nieuw aan te leggen windparken op zee. Dit betekent dat er alleen gebouwd kan worden als duidelijk is dat er geen ernstige of onomkeerbare schade aangericht wordt voor de leefomgeving of het mariene milieu.
Kennisleemte
Van Dalen: “Het blijkt uit studies dat onze kennis over de impact van windmolens bij aanleg, exploitatie en ook de te zijner tijd sloop, nog onvoldoende is. Zo zijn er gaten in onze kennis over onder andere de gevolgen van geluid en kabels in het water, maar ook over de langetermijneffecten zoals de ontmanteling van windmolens en de sociaaleconomische gevolgen van windmolenparken voor visserijgemeenschappen. Dergelijke aspecten vragen om meer onderzoek en onderzoeksrapporten die er al zijn laten zich onderling moeilijk vergelijken, omdat met uiteenlopende data wordt gewerkt.”
Windmolenparken in beschermde gebieden
Ook geeft Van Dalen in het ontwerpverslag aan dat er een win-win situatie gerealiseerd kan worden door de bouw van windmolens in mariene beschermde gebieden te plannen. Op de locaties waar vissers niet of nauwelijks mogen vissen. “Deze optie van bouw van windmolens in dergelijke zeegebied is nog niet onderzocht. Dat moet wel gebeuren”, aldus Peter van Dalen.
Europese Commissie
Tijdens het debat in de Visserijcommissie, kwam ook Felix Leinemann van DG Mare (Europese Commissie) aan het woord. Leinemann zei dat de Commissie het belangrijk vindt dat er een goede strategie komt voor de ruimtelijke ordening, om daarmee toekomstige conflicten te voorkomen. Daarnaast stelde ook hij dat er nog veel onbekend is voor de langdurige gevolgen van de aanleg van windmolenparken op zee.
Blij met inzet
“Wij zijn blij met de inzet van onze volksvertegenwoordigers in de Visserijcommissie die zich niet aflatend inzetten voor een eerlijke balans tussen windenergie, natuur en niet in de laatste plaats visserij”, zegt Johan K. Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond.
Vervolg
De Visserijcommissie heeft tot eind maart de tijd om amendementen in te dienen op het iniatiefrapport, waar vervolgens in mei over gestemd wordt. Naar verwachting wordt er vervolgens voor de zomer door het voltallige Europese Parlement gestemd over het rapport.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.