Een brede coalitie van visserijorganisaties, onderzoeksinstituten en provinciale overheid, onder de vlag van het project Vissen met de Wind, zien voorlopig af van inschrijving voor experimenten met passieve visserij in het windpark Borssele. De partijen zijn het niet eens met de voorwaarden die de Rijksoverheid stelt aan vissers die willen deelnemen en hebben dat meermalen aangegeven. Een belangrijk bezwaar is dat er niet met staande netten geëxperimenteerd mag worden tussen de windmolens terwijl daar geen logische verklaring voor is. Vooral de passieve visserij in het gebied is juist gebaat bij het gebruik van staande netten om daarmee de waardevolle tong te kunnen vangen. De Nederlandse Vissersbond is een van de coalitiepartijen die zich tegen deze gang van zaken verzet. Afgelopen zomer schreven wij al dat de overheid de vissers blij maakt met een dooie mus. Sindsdien is er niets veranderd.
De uitvraag van de Rijksoverheid
Het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft op 11 augustus 2021 een zogenaamde uitvraag voor experimenten met passieve visserij in windenergiegebied Borssele kavel II opgesteld. Vissers die aangesloten zijn bij het project Vissen met de Wind kunnen tot 2025 met korven en kubben, handlijnen en grondbeugen experimenteren tussen de windturbines. Ze worden uitgenodigd om zich in te schrijven. Aan deze experimenten zijn voorwaarden verbonden onder andere moeten vissers zich verzekeren tegen schade aan turbines en kabels en dienen ze gedurende de experimentele periode geen andere vorm van visserij uit te oefenen.
Het project Vissen met de Wind
In het project Vissen met de Wind zijn de volgende partijen vertegenwoordigd: de provincie Zeeland, Wageningen Marine Research (WMR), Wageningen Economic Research (WEcR), het Marin, PO Delta Zuid, de Nederlandse Vissersbond, Vereniging van beroepsvissers op de Oosterschelde, Westerschelde en in de Voordelta (OWV) en Netviswerk. Het doel van het project is om vissers te faciliteren om met passieve vistuigen in het windenergiegebied Borssele te kunnen experimenteren. De partijen willen dat er zoveel mogelijk kennis wordt opgedaan met het vissen in windparken zodat die gebruikt kan worden voor toekomstige beleid.
Waarom partijen voorlopig afzien van inschrijving
De belangrijkste redenen voor het niet reageren op de uitvraag zijn de volgende:
- De toegestane technieken in het windpark Borssele volgens de uitvraag – deze worden als te beperkt Het beeld bij de visserijvertegenwoordigers is dat de toegestane tuigen (korven en kubben, handlijnen en grondbeugen) niet goed aansluiten bij de doelsoorten in het gebied Borssele (o.a. tong). Het is onduidelijk waarom voor onderzoek niet alle passieve tuigen toegestaan zijn. Overigens is de optie om buiten de windparken te experimenteren met technieken die niet zijn opgenomen in de huidige uitvraag, zoals staand want, ook als niet acceptabel beoordeeld. Er zijn zorgen met betrekking tot (acceptatie van) de vertaling van de resultaten van buiten het windpark naar binnen vanwege aanwezigheid van andere soorten en andere omstandigheden. Daarnaast vragen zij zich af wat de achterliggende reden is dat niet binnen een windpark mag worden geëxperimenteerd maar wel net erbuiten. Hieraan kunnen immers noch ecologische, noch veiligheid technische redenen ten grondslag liggen;
- Ook is het maar de vraag of er voldoende vissers te vinden zijn die in het bezit zijn van de juiste vergunningen en track-records voor de genoemde technieken;
- De geboden fysieke ruimte (per visserij techniek) wordt gezien als (te) beperkt. De gebieden die beschikbaar zijn, zijn al niet erg groot, maar door de keuze om maar één techniek per gebied toe te staan wordt de ruimte nog beperkter. Bij een experiment (en ook bij uiteindelijke commerciële visserij) is het wenselijk om in meerdere gebieden te kunnen vissen om zo een goed beeld te kunnen krijgen van de doelsoorten en de vangbaarheid van deze doelsoorten.
Onderwerp van gesprek voor het Noordzeeoverleg
De sector partijen zijn nog altijd in afwachting van een gesprek met o.a. de voorzitter van het Noordzeeoverleg Sybilla Dekker en het ministerie van LNV. Tijdens dit gesprek zullen de partijen de zorgpunten zoals die hierboven genoemd zijn ook ter sprake brengen en hopelijk geeft dit gesprek vervolgens aanleiding om opnieuw in gesprek te gaan over de mogelijkheden voor visserij in Borssele en de aansluiting van het project Vissen met de Wind. De visserijsector neemt geen deel meer aan het Noordzeeoverleg omdat ze het Noordzeeakkoord niet heeft ondertekend. “Het wordt tijd dat de Rijksoverheid zich samen met betrokken partijen inspant om vissers echt een toekomst te bieden op de Noordzee. Het vissen in windparken is maar een klein onderdeel daarvan maar het helpt natuurlijk niet als het al in de experimentele fase strandt omdat de overheid niet wil luisteren naar de behoeften van de vissers” aldus Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan K. Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.