Er wordt volop gewerkt aan regelingen voor de visserij gefinancierd vanuit het zogenaamde Brexit Adjustment Reserve (BAR). Het BAR is bedoeld om het bedrijfsleven en de werkgelegenheid in betrokken sectoren, bedrijven en plaatselijke gemeenschappen te ondersteunen. Er kan bijvoorbeeld steun worden verleend aan regio’s die afhankelijk zijn van visserijactiviteiten in VK-wateren (bron: https://europadecentraal.nl/brexit-europese-commissie-presenteert-plannen-voor-een-brexit-adjustment-reserve/). Voor Nederland is er vanuit het BAR circa 800 miljoen euro beschikbaar. Naast het voor de visserij vormgeven van een zogenaamde stilligregeling ter compensatie van weken dat er niet gevist kon worden en een liquiditeitsregeling ter dekking van omzetverlies door de Brexit (onder bepaalde voorwaarden) is de meest in het oog springende de beoogde saneringsregeling.
Planning van de saneringsregeling
Nadat eerder een saneringsregeling voor de kottervisserij was toegezegd vanuit het Noordzeeakkoord is het nu de bedoeling om de sanering te laten plaatsvinden vanuit het BAR. Op maandag 4 oktober ’21 hebben we een laatste update ontvangen van het ministerie van LNV over de regelingen voor de visserij, waaronder de beoogde saneringsregeling. Het ministerie van LNV gaf daarbij aan dat men nog steeds beoogd om de saneringsregeling eind 2021 te publiceren en in het eerste kwartaal van 2022 open te stellen.
Visserij vraagt om duidelijkheid
Er is nog steeds veel onduidelijkheid over de voorwaarden van de regeling, bijvoorbeeld de bedragen die worden aangehouden voor te saneren vissersvaartuigen. Het baart de Nederlandse Vissersbond zorgen dat de saneringsregeling beperkter toegankelijk lijkt te worden dan eerder beoogd. Afgelopen maandag werd door de overheid benadrukt dat een sanering duidelijk gelinkt moet worden aan de gevolgen van de Brexit. Op korte termijn wordt duidelijk hoe die link eruit ziet.
Saneringsregeling niet zomaar voor iedere kotter
Soorten zoals schol en Noorse kreeft zijn niet gekort. De soorten zoals tong, kabeljauw, wijting, tarbot en griet zijn wel gekort. Voor vissers die hoofdzakelijk op garnalen vissen lijkt deze regeling geen uitkomst te bieden ook al zitten ze in vlootsegment MFL 1. De Nederlandse Vissersbond heeft opgeroepen om zo snel mogelijk exacte voorwaarden en bedragen bekend te maken aangezien de visserij wil weten waar ze aan toe zijn. LNV heeft aangegeven eerst de regeling in detail te willen uitwerken zodat de Europese Commissie haar fiat kan geven, want dat fiat is onmisbaar om de regeling op te stellen.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt of Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.