Deze week stonden er weer een tweetal vergaderingen geagendeerd met de aanlandplicht voor de kottervisserij als centraal thema. Dinsdagochtend 5 oktober werd het maandelijks overleg tussen de Nederlandse visserijsector, overheid, NGO’s en wetenschappelijke partijen gehouden en diezelfde middag werd er over hetzelfde onderwerp vergaderd binnen een focusgroep van de Noordzeeadviesraad. Durk van Tuinen nam deel aan beide vergaderingen namens de Nederlandse Vissersbond.
Noordzeekwesties binnen de Scheveningen groep
Medewerkers van het ministerie van LNV zijn namens Nederland actief in diverse groepen waar tussen EU-lidstaten wordt overlegd over onder andere de aanlandplicht en toekomstige veranderingen daarvan. Om de lijntjes kort te houden en om de betreffende medewerkers van input vanuit de sector te voorzien wordt er maandelijks vergaderd op de eerste dinsdag van de maand. In de vergadering werd teruggekoppeld door LNV over de besprekingen in de Scheveningen Groep met betrekking tot de situatie voor de Noordzee en de Noordwestelijke wateren groep met voor ons als kottervisserij van belang Het Kanaal. In de Scheveningengroep is gediscussieerd over de mogelijke start van een Remote Electronic Monitoring (REM) project. Vrij vertaald ziet dit veelal toe op cameratoezicht wat ook groot punt van discussie is binnen de herziening van de controleverordening. Vooralsnog lijkt het erop dat er eerst nader overleg in de vorm van een seminar wordt gestart voordat concrete REM stappen worden gezet. Verder hebben we met elkaar van gedachten gewisseld over de uitzonderingen op de aanlandplicht voor de kottervisserij. Meer specifiek, het definiëren van die uitzonderingen die voor de toekomst essentieel zijn voor de kottervisserij. De meest essentiële uitzonderingen die we nu als kottervisserij hebben lopen tot 2023. Mede over dit onderwerp wordt nog dit jaar een overleg met de Belgische sector en overheid belegd zodat er kan worden gezocht naar punten waar we elkaar kunnen ondersteunen.
Noordwestelijke wateren
Met betrekking tot de Noordwestelijke wateren werd er in ons maandelijks overleg teruggekoppeld over onder andere de discussie die plaatsvindt over artikel 27 uit de verordening Technische Maatregelen in relatie tot de aanlandplicht. Hier hebben we vorige week in ons weekjournaal over bericht. Daarnaast is een blijvend punt van discussie in deze Noordwestelijke wateren groep de situatie in Het Kanaal. Hieronder verstaan we de spanningen die er tussen de visserijen onderling leven. Zoals bekend heeft de Nederlandse sector aangeboden om een zogenaamd Gentlement’s Agreement te tekenen waar Franse, Engelse, Belgische en Nederlandse vertegenwoordigers aan hebben gewerkt maar tot op heden staan daar nog geen handtekeningen onder. Het is nog onduidelijk hoe dit zich verder ontwikkeld maar het moge duidelijk zijn dat er nog steeds wordt verkend naar een manier om tot afspraken met elkaar te komen, zowel vanuit de sectoren als ook vanuit overheden.
Focusgroep aanlandplicht Noordzeeadviesraad
Dinsdagmiddag werd er door een focusgroep van de Noordzeeadviesraad vergaderd. Het doel van het overleg was om in kaart te brengen waar (quotum-technische) problemen kunnen ontstaan voor de visserij als gevolg van de aanlandplicht. Het gaat dan om zogenaamde choke-species, een vrije Nederlandse vertaling is een ‘verstikkingssoort’. Van zo’n verstikkingssoort is sprake wanneer een bepaalde soort wordt bijgevangen, deze aan boord moet worden gehouden in verband met de aanlandplicht en daar geen quotum meer voor beschikbaar is. Als kottervisserij kennen we een gemengde visserij waarbij we naast de doelsoort ook andere (welkome) soorten meevangen en daarom zijn de verstikkingsoorten een groot risico voor onze visserijen. Samen met Deense, Belgische en Nederlandse collega’s hebben we de situatie voor de Noordzee besproken en schematisch weergegeven waar knelpunten zich zouden kunnen voortdoen. Met behulp van een dergelijk overzicht kan er tijdig worden geanticipeerd op problemen en bij worden gestuurd.
Voor meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.