Nederlandse Vissersbond (Derk Jan Berends en Pieter Kuyt) heeft deze week overleg gehad met de projectleiding van EDF Energies Nouvelles over de bouw van een nieuw offshore windmolenpark voor de Franse kust (Banc de Flandres). Het park zal een capaciteit van tussen de 250-500 MW hebben. EDF staat positief tegenover visserij in offshore windparken en dit resulteert in vroeg betrokken zijn bij aanvang van deze nieuwe plannen. Na de zomer zal er over dit thema, in samenwerking met Visned, een bijeenkomst met de Nederlandse vissers georganiseerd worden. EDF heeft behoefte aan praktische informatie over de visserij om uiteindelijk te komen tot een ontwerp van een nieuw windpark waarin visserij een plek kan krijgen. In de ontwikkeling van een ander offshore park voor de kust van Normandië heeft EDF bij het ontwerp rekening gehouden met de belangen van St-Jacobsschelpen vissers, die kunnen in het EDF ontwerp blijven vissen in het windpark. Uiteindelijk is het aan de Franse overheid (de regionale prefect) gelegen of de visserij in dit windpark wordt toegestaan. EDF doet alles wat mogelijk is om de veiligheidsnormen voor de scheepvaart maximaal in te zetten, interferenties en radarstoringen worden hierdoor geminimaliseerd ofwel volledig geëlimineerd. Dit is tevens een belangrijk aspect voor het toelaten van visserij. Frankrijk heeft nog geen windparken op zee gerealiseerd, er zijn wel drie parken voorzien.
De gestelde eisen
Het is nog niet duidelijk welke eisen de Franse overheid precies zal stellen aan het nieuwe te bouwen windpark. Er is weliswaar een zoekgebied aangegeven op de Banc de Flandres maar het is niet bekend waar de molens precies komen te staan en wat de spatiëring mag zijn. Als EDF of een andere ontwikkelaar voldoende ruimte krijgt kan de onderlinge afstand van molens groter zijn, bijvoorbeeld 1.000 meter, dan wanneer die ruimte beperkt wordt. Dat heeft gevolgen voor medegebruik door de visserij. Des te groter de onderlinge afstand des te groter de kans dat (sleepnet-) visserij wordt toegestaan. Het windpark zal op een afstand tussen 8-10 km uit de Franse kust komen te liggen.
Realisatie in 2022
Naar verwachting zal er in 2016 een publicatie komen, waarna projectontwikkelaars zich in kunnen schrijven voor het realiseren van deze windmolens. In 2017 zal worden besloten welke ontwikkelaar het windpark mag realiseren. De realisatie van het windmolenpark zal pas in 2022 plaatsvinden. EDF Energies Nouvelles wil op deze manier bijdrage leveren aan de te behalen Europese 2020-doelstellingen. Om dit te kunnen behalen heeft EDF de aanvraag ingediend voor deze bijkomende productie van meer windenergie. Frankrijk streeft naar 6000 MW windenergie. EDF Energies Nouvelles wijdt zich 100% aan hernieuwbare energie.