BRESKENS/VLISSINGEN – Met de verplaatsing van de garnalenzeef naar Vlissingen heeft de vismijn in Breskens zijn functie verloren. Een pijnlijke aderlating voor alle Bressiaanders.
,,Het is maar een machine, maar het is symbolisch voor het gevoel dat veel Bressiaanders hebben bij het verdwijnen van de ‘miene’. Het hart wordt uit ons vissersdorp gerukt. Wat weg is, komt heel vaak nooit meer terug…’’, vertolkt de Bressiaander visserijkenner Ronald Ribbe de algemene gevoelens met spijt in z’n stem.
Vrijdag 15 oktober gingen de laatste garnalen van de ARM 46 over de ‘zifte’. Nadat de zeef en bijbehorende apparatuur was schoongemaakt werd direct gestart met de demontage voor transport op een vrachtwagen naar Vlissingen.
Locatiemanager Henry Mookhoek zag het allemaal gelaten aan. Het feit dat de Holding Zeeuwse Visveilingen voor de overplaatsing van de garnalenzeef naar Vlissingen heeft gekozen kan Mookhoek wel begrijpen. Vrijwel alle aanvoerders komen van de overkant van de Westerschelde en meren meestal tijdens de weekenden ook in Vlissingen af.
In het radioprogramma ‘Zeeland wordt wakker’ noemde Mookhoek de verhuizing van de zeef een verdrietig maar ook een begrijpelijk en zakelijk besluit. ,,Ik zit hier al 29 jaar op de visafslag. Ik heb hier al van alles meegemaakt, dus het is wel raar dat alles nu naar Vlissingen moet. Dat de vismijn wordt opgeheven is niet alleen voor de werknemers verdrietig. We waren altijd met z’n tweeën en het ging lekker. Ook voor toeristen is het een aderlating; die kwamen hier altijd kijken naar het lossen van de schepen. In Breskens liggen nog maar een paar garnalenvissers, de rest komt allemaal van de overkant van het water: Vlissingen, Yerseke en Arnemuiden. Dus qua kosten zal het wel schelen. Maar emotioneel gezien is het een zwaar besluit. Heel me leven heb ik hier op de kade rondgelopen, dus het valt niet mee als je alles moet achterlaten.”
Volgens Mookhoek was het afgelopen maandag en dinsdag stressen in Vlissingen. Dinsdagmiddag werd er proefgedraaid met 3.776 kilo garnalen die door de BR 29 (als eerste aanvoerder), Z 8 en BOU 4 in Breskens op een auto waren gelost. ,,Het was een race tegen de klok, maar het ging gelukkig allemaal goed’’, zei hij woensdagmorgen opgelucht. Die morgen gingen de garnalen van de YE 6 als eerste over de zeef, gevolgd door die van de Z 431.
Oprichting 1935
De eigenaar van de vismijnen in Breskens en Vlissingen is de Holding Zeeuwse Visveilingen, waar de gemeente Vlissingen en de gemeente Sluis aandeelhouders van zijn. Die Holding stemde in maart over de verhuizing van de aanvoer- en handelsactiviteiten in Breskens naar Vlissingen. Omdat Vlissingen een meerderheid van de aandelen heeft (65 procent) was over de verhuizing snel beslist. De gemeente Sluis protesteerde en probeerde, gesteund door ondernemers en inwoners, de vismijn voor Breskens behouden. De gemeente Sluis spande rechtszaken aan tegen de Holding Zeeuwse Visveilingen, maar dat bleek tevergeefs.
De vismijn in Breskens werd in 1935 opgericht. In de zuidelijkste vismijn van ons land werden de laatste jaren vrijwel alleen nog garnalen verwerkt. Nadat de grote bokkers BR 14, BR 43 en BR 57 uit het aanvoerbeeld verdwenen werden op donderdagmiddag alleen nog wat bijvangsten van de garnalenvissers geveild.
De eerste garnalenaanvoer deze week op de visafslag van Vlissingen. (Foto: Kees van Dijke)Foto’s: Ronald Ribbe
Bron: Visserijnieuws