Na de Brexit zijn de onderhandelingen over het vaststellen en verdelen van de jaarlijkse vangsthoeveelheden (TAC"a) er niet eenvoudiger op geworden. In het verleden onderhandelde de Europese Unie alleen met Noorwegen over de verdeling van de quota van de demersale visbestanden. De Brexit heeft voor nog een speler gezorgd; het Verenigd Koninkrijk. Dat maakt de onderhandelingen uitermate complex. In verschillende rondes zullen de drie partijen met elkaar tot een overeenkomst moeten komen. Of dat gaat lukken voor het einde van dit jaar is afwachten. In tegenstelling tot het verleden krijgt de Europese Commissie een mandaat mee tijdens deze onderhandelingen. Dat betekent in feite dat de visserijraad in december alleen nog maar de akkoorden bekrachtigd en uitwerkt in TAC & Quota verordening.
Onderhandelingstafels
Hieronder treft u een overzicht aan van de drie onderhandelingstafels aan waar de Europese Unie, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk het vaststellen van de TAC en quota van de verschillende vissoorten gaan bespreken:
Afgelopen jaar zijn een aantal TAC’s zelfs pas in juli vastgesteld. Nadat de inkt daarvan was opgedroogd, kon men alweer starten met de onderhandelingen voor 2022. De voorbereiding voor het volgend jaar start in feite bij de presentatie van de vangstadvies door ICES (International Council for Exploration of the Seas) in juni. Het ICES-advies is gebaseerd op de duurzame benutting van de visbestanden volgens het principe van maximale duurzame vangst (Maximum Sustainable Yield of MSY). De Europese Commissie en ook Nederland streven er naar om de TAC en quota vast te stellen op het MSY-principe zoals ICES dat adviseert. We zien dan eigenlijk ook de laatste jaren dat voor de meeste soorten het ICES-advies gevolgd wordt met hier en daar een kleine nuance.
Kabeljauw
De meeste onderhandelingstijd zal voor het 3e jaar op rij vooral aan kabeljauw worden besteedt. Het ICES-advies om de TAC te verlagen met 10% zal voldoende stof geven voor de onderhandelingstafel. Vooral het Verenigd Koninkrijk zal flink ageren tegen wederom een korting, terwijl hun vloot al een enorm tekort heeft.
Schol en tong
Naar alle waarschijnlijkheid zullen dit niet bestanden zijn waar men het heel lang over zal hebben. Voor tong wordt een korting van 28% geadviseerd en deze korting komt met name door bijgestelde jaarklasse van 2018. Men had deze in eerste instantie veel groter verwacht, maar men heeft hier dus een behoorlijke aanpassing moeten maken. Het zou kunnen dat deze korting wordt afgetopt op min 20%. Voor schol is een korting van 15,1% geadviseerd en geldt ongeveer hetzelfde verhaal als bij tong. Het bestand staat er goed voor, maar de recruitment van 2019 is naar beneden bijgesteld.
Wijting
Voor wijting geldt een advies van +236%, na diverse bijstellingen in het model en een hogere recruitment in de laatste 2 jaar. Dat ziet de visserij al jaren op zee, maar door een structureel tekort aan quotum wordt de aanvoer van wijting flink beperkt. Het is echter nog geen gelopen race met wijting, want hier zal men wellicht de koppeling met kabeljauw zoeken.
Rog
Het advies voor 2022 is een korting van 13%. Het blijft ontzettend akelig dat vissers al jarenlang een toename zien van met name ruwe stekelrog. De manier van rekenen is vooral punt van discussie geweest vorig jaar, maar daar is nog steeds geen duidelijkheid over en die zal er waarschijnlijk ook niet voor 2022 komen. Het is waarschijnlijk dat hier een aantal landen flink tegen zullen ageren.
Onderstaand tabel met de belangrijkste soorten:
Het advies voor Langoustines en Zeeduivel is nog niet gereed op dit moment
Afstemmen
Er is goed contact tussen de mensen vanuit de visserij en de mensen vanuit ministerie van LNV. De onderhandelingen zullen voor een klein deel fysiek zijn, maar vooral online. Vanuit de Nederlandse Vissersbond zal Jacob Snoek deze onderhandelingen volgen.
Voor meer informatie
Kunt u contact opnemen met Jacob Snoek via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.