De North Western Waters Advisory Council (NWWAC) en de North Sea Advisory Council (NSAC) hebben deze week advies uitgebracht aan de Europese Commissie over de in 2022 te treffen beheersmaatregelen voor zeebaars. Vertegenwoordigers van de NWWAC en NSAC hebben afgelopen maanden in de zogenoemde Joint Focus Group Seabass gewerkt aan dit advies. De Nederlandse Vissersbond is lid van de NSAC en NWWAC en Amerik Schuitemaker neemt namens de Nederlandse Vissersbond deel aan deze Focus Group.
Focus Group Seabass
Het doel van de Focus Group Seabass is het voorbereiden van een advies aan de Europese Commissie over de maatregelen die in 2022 moeten worden genomen in zowel de recreatieve visserij als de commerciële visserij om het herstel van de zeebaarsbestanden in de noordwestelijke wateren, waaronder de Noordzee, te ondersteunen. Deze focusgroep bestaat uit vertegenwoordigers van Franse en Nederlandse visserijorganisaties en twee andere belangengroepen, namelijk de European Anglers Alliance (EEA) en het International Forum for Sustainable Underwater Activities (IFSUA). De adviezen van de afgelopen drie jaar zijn gebaseerd op het advies voor 2019 en zijn ieder jaar opnieuw geëvalueerd en zo nodig aangepast.
Advies 2022
De Focus Group Seabass heeft advies gegeven voor verschillende visserijen, namelijk de handlijnvisserij, de staandwantvisserij, de sleepnetvisserij en de recreatieve visserij. Onderstaand vindt u een overzichten van de adviezen voor 2022:
Handlijn- en staandwantvisserij
- Voortzetting van het vangstverbod in februari en maart;
- Voortzetting van de individuele maximale jaarlijkse aanlandingslimieten per vaartuig;
- Handlijnvisserij: 5,7 ton per vaartuig per jaar
- Staandwantvisserij: 1,4 ton per vaartuig per jaar
- Beperkingen in het aantal vaartuigen handhaven, gebaseerd op de vangstgeschiedenis;
- Beperkingen op het gebied van vaartuigcapaciteit opheffen om het beheer van vergunningen te vergemakkelijken.
Sleepnetvisserij
- Opheffing van het vangstverbod in februari en maart;
- Voortzetting van de aanlandingslimieten voor individuele vaartuigen, vastgesteld op 5% van de totale vangst (in gewicht) per reis in 2021;
- Een jaarlijkse individuele aanlandingslimiet van 4,5 ton per vaartuig in plaats van een maandelijkse aanlandingslimiet.
Recreatieve visserij
- Voortzetting van het vangstverbod in januari, februari en december;
- Voortzetting van de vangstlimiet á 2 vissen per dag per visser van maart t/m november;
- Voortzetting van het verbod op netvisserij.
Verder adviseerde de focusgroep om de dataverzameling op het gebied van vangsten in de recreatieve visserij en de bijvangsten in de commerciële visserij te verbeteren Ook is in het advies benoemd dat de betrokken lidstaten het toezicht op de visserijactiviteiten en de controle op de naleving van de beheersmaatregelen moeten voortzetten en verbeteren.
Wens om handlijn- en staandwantvissers gelijk te trekken
De Nederlandse Vissersbond is van mening dat er geen verschil moet zijn tussen handlijn- en staandwantvissers voor wat betreft de maximale aanvoerhoeveelheid. In het verleden, toen de eerste zeebaarsmaatregelen in voorbereiding waren, was er in de Visserijraad helemaal geen steun voor een vangsthoeveelheid voor staandwantvissers. Op aandringen van de Nederlandse Vissersbond heeft Nederland met succes gepleit voor een vangsthoeveelheid. In eerste instantie was dat een maandelijkse hoeveelheid die wederom met druk vanuit Nederland tot een jaarlijkse hoeveelheid is omgezet. Toch blijft het een teleurstelling dat het verschil met de handlijnvissers zo groot is. In de aanloop naar de Visserijraad heeft de Nederlandse Vissersbond ieder jaar weer gepleit voor gelijkschakeling tussen beide vangstmethoden. Zonder succes, omdat andere lidstaten van mening zijn dat handlijnvissers gericht op zeebaars vissen en staandwantvissers de zeebaars als een bijvangst hebben.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Amerik Schuitemaker via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.