Het is van belang dat de beleidsmakers in Brussel op de hoogte zijn van de ontwikkelingen die er spelen binnen de visserijsector. Om die reden werd er afgelopen donderdag 11 november een zogenaamde Intergroup-bijeenkomst georganiseerd. Ben Scholten was namens de Nederlandse Vissersbond aanwezig bij deze bijeenkomst en doet verslag.
Intergroup-bijeenkomst
Een intergroup-bijeenkomst kan gezien worden als een minisymposium waarbij Europarlementariërs van verschillende politieke partijen aanwezig zijn. Zulke bijeenkomsten hebben als doel om politici te informeren. De intergroup werd namens Europarlementariër Maria da Graça Carvalho (Vicevoorzitter visserij commissie) door EBCD (European Bureau for Conservation and Development) georganiseerd.
Onderzoek en innovatie
Het bereiken van duurzaamheid in de visserij door middel van onderzoek en innovatie was het onderwerp van de bijeenkomst. Duurzame visserij wordt steeds belangrijker en staat momenteel in de schijnwerpers bij het vervaardigen van visserijbeleid over de hele wereld. In de EU wordt dit gerealiseerd via het Gemeenschappelijke visserijbeleid (GVB) waarbij gekeken wordt naar de drie zogenoemde pijlers van duurzaamheid: economie, ecologie en gemeenschappen. Op die manier wordt er geprobeerd om lokale economieën die afhankelijk zijn van de visserij te versterken. De bijeenkomst werd afgetrapt door Maria da Graça Carvalho die benadrukte hoe onderzoek en innovatie een sleutelrol spelen in het bereiken van een duurzame visserij.
Intelligente boeien
David Røisland, CCO en mede eigenaar het Noors bedrijf Innomar dat als doel heeft om gedigitaliseerde en gezonde zeeën te creëren door de ontwikkeling van innovatieve visserijmethodes, nam de gelegenheid om zijn meest recente slimme en duurzame vistuig voor low-impact visserij te presenteren. Door gebruik te maken van passieve visserij door middel van een kooi die is bevestigd aan een intelligente boei kunnen vissers hun vangsten volgen. Als voordeel van deze visserijmethode werd door David Røisland genoemd dat er een optimale kwaliteit van de vangst gegarandeerd kan worden omdat de vissers in realtime via een applicatie kunnen zien hoe vol een kooi zit. Andere voordelen van het gebruik van een slimme boei met kooi die werden geopperd zijn; het reduceren van de bijvangst van zeezoogdieren en het reduceren van het aantal zogenoemde “spooknetten”. Met deze innovatieve visserij methode wordt momenteel geëxperimenteerd op het Noorse vissersschip “Ragnhild Kristine” die normaliter in de Noorse fjorden vist met staand want en long-line. De Schipper Øystein Orten deelde tijdens de bijeenkomst zijn ervaringen en vertelde dat hij het gebruik van kooien in combinatie met de slimme boeien ziet als een kans om efficiënter en duurzamer te vissen. Meer informatie hierover is te vinden op: https://www.innomar.no/.
Traceerbaarheid
Master Chef en directeur van Worldchefs Thomas Gugler verteld dat bij het gebruik van slimme boeien in de toekomst kan bijdragen aan traceerbaarheid van de gevangen vis. Op die manier weet de consument precies waar en wanneer de vis gevangen is en kan er beter onderscheid worden gemaakt tussen vis die wel of niet op een duurzame manier is gevangen is. Xavier Van der Beken, directeur van één van de grootste Franse visverwerkers Frais Embal, beaamde dat het van belang is dat de vis beter traceerbaar wordt. Als voorbeeld gaf hij de vleesindustrie waar gebruikt wordt gemaakt van individuele tags.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ben Scholten via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.