Er is na lang onderhandelen een akkoord bereikt tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) over de vangstmogelijkheden voor 2022. De quota voor onder andere tong, schol en kabeljauw gaan omlaag, die van wijting, Noorse kreeft en roggen omhoog. Daarmee is een einde gekomen aan de vele onderhandelingen op veel verschillende tafels welke half oktober reeds zijn gestart. We zijn de mensen van onder andere het ministerie van LNV dankbaar voor het vele werk en inzet. Daarnaast in het bijzonder ook Joost Paardekooper, die namens de EU de onderhandelingen voerde met het VK.
TAC 2022
Er zijn geen grote verrassingen uit de onderhandelingen gekomen na onze eerdere berichtgeving. Onderstaand het overzicht op basis van gegevens zoals deze nu bij ons bekend zijn. Het aandeel van Nederland is voor veel visbestanden nog niet helemaal duidelijk (p.m.).
Ruilen
Het is van groot belang voor beide partijen dat ruilen van visquota mogelijk is. Dat was het eerste half jaar van 2021 niet mogelijk en dat was een behoorlijke aderlating. Het was juridisch nogal een puzzel om dit voor elkaar te krijgen. In een speciaal comité moet men nog een definitief mechanisme hiervoor maken, maar voorlopig is afgesproken dat we op gezette tijden onderlinge ruilen kunnen aanbieden. In januari 2022 is de laatste mogelijkheid voor 2021 om eventuele tekorten nog op te lossen door onderlinge ruilen. Later komen er dus regelmatig (om de 3 à 4 weken) momenten om quotum te ruilen.
Zeebaars
Over zeebaars is heel lang discussie geweest. Het vangstadvies is op basis van een gebrekkig onderzoek en er is veel onbekend. Voor 2022 was een kleine verhoging van 10% mogelijk volgens de visserijwetenschappers van ICES (International Council for Exploration of the Seas), maar de grote vraag is dan “hoe moet dit worden verdeeld?”. Uitgangspunt vanuit de EU voor 2022 was dat de kleinschalige vissers meer vangstmogelijkheden zouden krijgen. Daarbij pleiten wij er als Nederlandse Vissersbond al jaren voor om het verschil tussen lijnvissers en staandwantvissers weg te nemen. In percentage is verschil is voor 2022 inderdaad kleiner geworden, maar dat het is wel erg minimaal. Daarnaast geldt voor visserij met gesleept vistuig dat we terug zijn naar een 2-maandelijks limiet.
De zeebaarsregeling voor 2022:
Demersale visserij:
- Gerichte visserij op zeebaars met sleepnetten is verboden.
- De totale vangst mag niet meer zijn dan 760 kg in de 2 maanden
- Per reis geldt een maximale bijvangst zeebaars van 5 %.
Handlijnvisserij:
- Men dient te beschikken over een vismachtiging voor de handlijnvisserij op zeebaars
- Men mag maximaal 5.950 kg zeebaars aanlanden per jaar
Visserij met vaste kiewnetten
- Men dient te beschikken over een vismachtiging zeebaars voor vaste kieuwnetten.
- Voor staandwant-vissers (vistuigcodes GTR, GNS, GNC, FYK, FPN en FIX) geldt voor het hele jaar een maximale aanvoer van 1.500 kg.
Wetgeving
Het akkoord over de vangstmogelijkheden 2022 is gesloten na het verlopen van een aantal deadlines. Dit betekent dat het erg ingewikkeld is om het op tijd in de juiste wetgeving op orde te krijgen. Het is op moment van schrijven nog niet duidelijk of dit lukt voor 1 januari 2022. Voor onze visserijen is dat niet heel erg spannend, maar het kan bijvoorbeeld wel gevolgen hebben voor zeebaars. We houden u hiervan op de hoogte.
Voor meer informatie
Kunt u contact opnemen met Jacob via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.