Een jaar na de Brexit is de Nederlandse overheid nog volop bezig om regelingen uit te werken voor de visserijsector vanuit het zogenaamde Brexit Adjustment Reserve (BAR). Voor Nederland is er vanuit het BAR circa 800 miljoen euro beschikbaar. Vanuit de kottervisserij is vraag naar de saneringsregeling die eerder werd toegezegd vanuit het Noordzeeakkoord maar niet tot stand kwam.
Saneringsregeling kottervisserij
Als Nederlandse Vissersbond worden we frequent op de hoogte gehouden van de stappen die door ons ministerie van LNV worden gezet om een drietal regelingen open te kunnen stellen: een saneringsregeling, een stilligregeling en een liquiditeitsregeling. Vrijdag 17 december is aangegeven dat de Europese Commissie in de basis akkoord is met een saneringsregeling vanuit het BAR. Daarbij moet worden opgemerkt dat er nog geen details zijn over de voorwaarden, waaronder het bedrag wat beschikbaar komt voor een visserijonderneming die gebruik wil maken van de saneringsregeling. Qua planning poogt het ministerie van LNV de notificatie van de regeling in het begin van het nieuwe jaar 2022 te verzorgen zodat de regeling voor de zomer kan worden gepubliceerd en open gesteld. In onze afdelingsvergaderingen gehouden in de maand december hebben we onze leden hierover geïnformeerd en benadrukt dat er een saneringsregeling lijkt te komen, maar dat de voorwaarden nog niet bekend zijn en dat qua planning een slag om de arm gehouden moet worden. En de haalbaarheid van een saneringsregeling hangt samen met de (financiële) voorwaarden die nu nog niet bekend zijn.
Voor wie is de saneringsregeling bereikbaar?
Eerder leek de saneringsregeling beperkt toegankelijk maar daar lijkt enige verandering in te komen. Om de link te maken tussen de sanering en de Brexit dient de vangst van een vissersvaartuig dat in aanmerking wil komen voor een deel te bestaan uit door Brexit gekorte bestanden. Daar waar het eerder voor de kottervisserij zou gaan om soorten zoals tong, kabeljauw, wijting, tarbot en griet schijnen nu ook de soorten schol en Noorse kreeft meegerekend te mogen worden. Althans, dat blijkt uit een lijst die door de Europese Commissie is verstrekt. Vooralsnog schetst men dat 20% van de vangst, uitgedrukt in kg’s (levend gewicht) of waarde, dient te bestaan uit de eerder genoemde soorten. De volledige lijst hebben we tot onze beschikking. Wanneer u daar specifieke vragen over hebt voor uw bedrijfssituatie dan zijn we u graag van dienst. Wel dient er opgemerkt te worden dat de garnalen niet op de lijst staan. Daarnaast dient aangetoond te worden dat er door het aangemelde vissersvaartuig is gevist, daarvoor wordt een criterium van 60 dagen genoemd per voorgaande jaren. Tenslotte is duidelijk gesteld door de Europese Commissie dat wanneer een ondernemer gebruikt maakt van de saneringsregeling dan de daarop volgende vijf jaren geen nieuwe inschrijving in het visserijregister mag doen. Wat de exacte uitleg is van deze voorwaarde zal ook pas later duidelijk worden.
Meer informatie
Ondanks dat er steeds meer duidelijk wordt over de saneringsregeling attenderen we onze leden wel op het feit dat de exacte voorwaarden pas bekend worden bij publicatie van de regeling. Dit omdat het ministerie van LNV over de exacte invulling nog in overleg met de Europese Commissie is. Mocht u voor uw bedrijfssituatie specifieke vragen hebben die niet kunnen wachten dan adviseren we u om contact met ons op te nemen (tel. 0527-698151 / secretariaat@vissersbond.nl).