Op maandag 11 april 2022 vond er een zogenaamd webinar plaats over de aanvullende Routekaart Wind op Zee 2030. In het webinar werd door het ministerie van EZK informatie verschaft over concrete stappen die nodig zijn om de aanvullende opgave voor wind op zee te realiseren. Het doel van de Rijksoverheid is om deze aanvullende routekaart in de maand juni ’22 aan te bieden aan de Tweede Kamer. Namens de Nederlandse Vissersbond nam Durk van Tuinen deel aan het webinar.
Opgave 2022 – 2027
Op 18 maart heeft het kabinet Programma Noordzee 2022-2027 vastgesteld. Hierin is 16,7 GW aan windenergiegebieden aangewezen. Op basis van de uitgangspunten en randvoorwaarden die hierover in Programma Noordzee 2022-2027 zijn opgenomen, heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een aanvullende Routekaart wind op zee 2030 opgesteld. In deze routekaart staat beschreven hoe men de extra opgave om te komen tot de circa 21 GW aan windenergie op zee rond 2030 gaan realiseren.
(bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/03/18/kabinet-verdubbelt-productie-windenergie-op-zee).
Veel onduidelijkheid voor de visserijsector
In de presentatie van het ministerie van EZK werd gesteld dat de visserijsector te kampen krijgt met verlies van waardevolle visgronden maar dat er nog geen oplossingen voor handen zijn. Er werd benadrukt dat de visserijsector ondersteund dient te worden in een transitie die past bij de nieuwe situatie op de Noordzee. Er lopen reeds enige trajecten zoals het opstarten van de ‘innovatieagenda’ voor de visserij, deze is in concept gereed. Maar de grote vraag blijft of er feitelijk ook (financiële) middelen bereikbaar worden voor visserij-ondernemers.
Windenergie in defensiegebied
In diverse overlegstructuren heeft de Nederlandse Vissersbond gepleit voor onderzoek naar de mogelijkheden voor de windenergie opgave in het zogenaamde defensiegebied boven de Waddeneilanden. Dit gebied ligt in de scholbox en de effecten van een windmolenparken in dat gebied zouden zeer beperkt zijn voor de visserijsector. Gelet op de enorme opgave voor wind op zee is het van belang dat er ook gebieden worden gebruikt waar de visserij minder hard wordt geraakt. Helaas werd in het webinar duidelijk dat de mogelijkheden in dit gebied vooreerst afgewezen zijn. Volgens de Rijksoverheid is er meer tijd nodig voor onderzoek of de combinatie tussen defensieoefengebied en wind op zee gerealiseerd kan worden. Hierbij moet worden opgemerkt dat de visserijsector in eerste instantie dacht aan een verplaatsing of verkleining van het oefengebied.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.