Het ministerie van LNV organiseerde op donderdag 14 april 2022 een webinar over cameratoezicht aan boord van vissersvaartuigen. In het goed georganiseerde webinar werd vanuit een studio gesproken en gediscussieerd over cameratoezicht. Er is nog geen wettelijke basis om cameratoezicht (voor controledoeleinden) voor te schrijven maar de in de afrondende fase zijnde EU-controleverordening zal naar verwachting een eerste kader vormen.
Veel voorstanders
Als organisator van het webinar sprak het ministerie van LNV over het onderwerp en benadrukte dat controle van de vissersvloot door middel van camera’s de toekomst is. Deze woorden werden ondersteund door een presentatie van het Europese Visserij Controle Agentschap (EFCA). EFCA presenteerde dat de naleving van de aanlandplicht onder de vissersvloot laag zou zijn, cameratoezicht een waardevolle bijdrage zou kunnen leveren aan datacollectie, noemde traditionele controlemethoden inefficiënt en camera’s zouden daar de beste oplossing voor zijn. EFCA benadrukte dat camerasystemen nu gereed zijn voor implementatie, er moet niet langer gewacht worden.
Meer onderzoek lijkt nodig
In een vraag aan de deelnemers van het webinar werd voorgelegd wat het standpunt was met betrekking tot implementatie van cameratoezicht. Een derde van de stemmers noemde een zo spoedig mogelijke implementatie, meer dan de helft stelde meer onderzoek voor en een ruime tien procent gaf aan tegen implementatie van cameratoezicht te zijn.
Visie van de sector
Pim Visser was aanwezig in de studio gezien zijn rol bij diverse onderzoeken met camera’s aan boord van vissersvaartuigen. Visser benadrukte dat camera’s een bijdrage kunnen leveren aan vangstregistratie aan boord maar dat de discussie zich richt op controle. Feitelijk wordt deze stap ingegeven door het willen controleren van de aanlandplicht, maar daar heeft de sector al eerder van gezegd dat deze maatregel contraproductief werkt. Een registratieplicht van ondermaatse vis zou op meer draagvlak kunnen rekenen. Tijdens het webinar werd een video getoond waarin Thijs Vonk (TX 1), als deelnemer aan een cameraproject, aangaf dat camera’s op dit moment niet geschikt zijn voor controledoeleinden. Vonk somde op dat hij voor nu geen voordelen ziet voor de visserijsector van camera’s aan boord, er een ingewikkelde installatie aan vooraf gaat, er veel aandacht besteedt moet worden om de lenzen schoon te houden en er sprake is van een hoge spat- en watergevoeligheid waardoor beelden niet altijd bruikbaar zijn. Voor de toekomst denkt Vonk dat het systeem wellicht een bijdrage kan leveren aan een automatische vangstregistratie.
Standpunt Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid
Cameratoezicht zal niet de oplossing zijn om naleving van een onwerkbare regel zoals de aanlandplicht af te dwingen. We hebben eerder ons standpunt kenbaar gemaakt. Ondanks dat de druk op de kottervisserij groter wordt, ook vanuit de aanstaande nieuwe controleverordening, blijft de kottervisserij benadrukken dat (praktische) toepasbaarheid van camera’s aan boord een groot probleem zal vormen. Tijdens het webinar presenteerde Kenn Skau Fischer, CEO van de Deense visserijorganisatie, de Deense zienswijze op cameratoezicht. Zijn visie sluit in grote lijnen aan op die van de Nederlandse visserijsector. Fischer vroeg zich in het webinar af op welke wijze camera’s aan boord van meerwaarde kan zijn voor de sector. De visserijsector zou de meerwaarde in moeten zien van het systeem, nu lijkt het alleen een middel om de sector onder het vergrootglas te leggen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.