De Shetlander Vissersvereniging (Shetland Fishermen’s Association) en de lokale groene partij (Shetlands Greens) hebben in een brief aan de Schotse autoriteiten aangedrongen op een visverbod van buitenlandse nettenvissers in de wateren rondom Shetland. Een opmerkelijk bericht in Fishing News (16 juni 2022). De vissers en groenen vinden dat de buitenlandse nettenvissers er een destructieve vismethode op na houden die niet alleen schadelijk zijn voor de natuur en de lokale economie. De Schotse overheid zou niet genoeg doen om dit tegen te gaan.
Bezwaren
De buitenlandse nettenvissers (staande netten) worden door de Shetlander vissers en groenen verantwoordelijk gehouden voor de bijvangsten van zeezoogdieren, zeevogels en krabben en voor het in zee achterlaten van netten. De vangsten worden op de as naar het buitenland gezet waardoor de Shetlander economie er niet van profiteert. Bovendien zouden de buitenlanders de lokale vissers bedreigen zoals in een incident waarbij een Spaanse nettenvisser onder Duitse vlag zou hebben geprobeerd om een touw in de schroef van een Shetlander trawler te laten lopen.
Protectionisme
De oproep van lokale vissers om bepaalde vismethoden te weren is geen nieuws. Dat daarin de samenwerking wordt gezocht met groene partijen ook niet. Er zijn veel voorbeelden van protectionisme rond de Noordzeevisserij. De puls visserij die uiteindelijk verboden werd nadat lokale vissers in vooral Frankrijk in samenwerking met Bloom een sterke politieke lobby hebben gevoerd. Maar ook in de Nederlandse wateren zijn er in het verleden verzoeken geweest om buitenlandse (o.a. Deense) nettenvissers te weren. In de Deense wateren is er weerstand tegen Nederlandse kotters. Het boomkorverbod in de Noorse wateren dat eenzijdig door Noorwegen is afgekondigd. Gesloten gebieden in de Britse wateren. Franse vissers die uit de territoriale wateren van de Engelse Kanaaleilanden worden geweerd. Maar ook binnen onze eigen territoriale wateren (12 mijl) wordt er met enige regelmaat verzocht om bepaalde vissers te weren. Visserij is een concurrentieslag en het proberen om de concurrent pootje te lichten hoort daarbij al dan niet gebruik makende van ‘groene’ partijen.
Wettelijke grondslag
Om protectionisme te kunnen doorvoeren is een wettelijke grondslag nodig. Vaak ontbreekt die waardoor het voor een overheid niet mogelijk is om bepaalde vissers te weren uit een gebied. Het weren van vissers uit andere EU-lidstaten in de eigen Exclusieve Economische Zone (EEZ) is daar een voorbeeld van. Het is dus de vraag op grond waarvan de Schotse autoriteiten de buitenlandse nettenvissers uit de Shetlander wateren zouden kunnen weren. Een politieke rel tussen twee landen kan zomaar het gevolg zijn en daar zitten overheden niet op te wachten.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Derk Jan Berends, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.