Binnen het MSC-garnalencertificaat hebben Duitsland, Denemarken en Nederland in het managementplan MSC-garnalen afgesproken om in verschillende stappen maatregelen te nemen om groeioverbevissing (teveel ondermaatse garnalen in de vangst) te verminderen. Eerder schreven wij al dat voor de laatste stap binnen het huidige managementplan is besloten dat Duitsland en Nederland de kuilmaaswijdte naar 25mm zullen verhogen en aanvullend 6,1% effort-reductie (vangstbeperking) zullen toepassen. Denemarken verhoogt de kuilmaaswijdte niet naar 25mm en zal daarom 12% aan effort reduceren. De effort-reductiemaatregel zal ingaan vanaf 1 januari 2023, maar in augustus van dit jaar zal al worden gestart met een pilot. Garnalenvissers moeten voor aanstaande maandag 25 juli aan hun PO laten weten voor welke reductie (een week of een dag per week in de maandag augustus) ze kiezen.
Pilot in augustus 2022
De effort-reductiemaatregel zal vanaf 1 januari 2023 in zijn volledigheid worden toegepast. De visserijorganisaties zullen namelijk de komende maanden gebruiken om, in samenspraak met garnalenvissers, de maatregel verder uit te werken en de garnalenvisserij hierover te informeren. Echter is het voor het behoud van het certificaat en de audit in oktober van belang dat we als garnalensector stappen blijven maken in de maatregelen die we dienen te treffen. Daarom zal er dit jaar al een pilot worden gestart waarin de effort-reductiemaatregel gedurende de maand augustus zal worden toegepast. Vorige week heeft de Trilaterale Stuurgroep van het MSC-garnalencertificaat besloten over de inrichting van deze pilot in Nederland, Duitsland en Denemarken.
Inrichting pilot
Onderstaande tabel geeft per organisatie aan in welke periode de pilot zal plaatsvinden en welke opties in reductieschema’s er zijn voor de MSC-deelnemer van de organisatie. Voor garnalenvissers die lid zijn van een PO die is aangesloten bij de CVO, zijn de opties 1 en 2 onder CVO van toepassing (vet omlijnd).
Aanvullende informatie
- De effort-reductie in reductieschema 1 geldt in alle wateren en voor alle garnalenkotters die lid zijn van de CVO, dus ook voor garnalenkotters die varen onder Duitse of Belgische vlag;
- Bij reductieschema 2 is in de niet gekozen weken de (inter)nationale wet- en regelgeving van toepassing (onder andere met betrekking tot de Sylt-regeling).
- Met effort wordt bedoeld de tijd die buiten de haven is gespendeerd voor enig visserijactiviteit op Crangon crangon, inclusief stomen naar/van visgronden en ankeren/drijven. Het is mogelijk om naar een andere vorm van visserij dan die op Crangon crangon om te schakelen; dit telt niet als effort in deze pilot.
- De (inter)nationale wet- en regelgeving blijft tijdens de reductieperiode van kracht.
- Per week zal worden bekeken of het gekozen reductieschema is nageleefd. Indien dit voor de betreffende week niet het geval is, zal een sanctie van €200,- per uur overtreding worden opgelegd. Bij een tweede overtreding volgt opnieuw een sanctie van €200,- per uur overtreding. Bij een derde overtreding volgt uitsluiting van het MSC-garnalencertificaat en het daaraan verbonden managementplan.
- LET OP: voor iedere week waarin het gekozen reductieschema niet is nageleefd, wordt een sanctie opgelegd.
Vooraf reductieschema doorgeven
Elk vaartuig dient vóór aanstaande maandag 25 juli 2022 de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO) in kennis te hebben gesteld voor welk reductieschema, en bij keuze voor schema 2 voor welke week, gekozen wordt. Dit kan door middel van dit formulier volledig ingevuld en ondertekend bij de CVO in te dienen. Het formulier kan vóór 25 juli aanstaande ook bij de eigen PO worden ingeleverd, beslist niet later. Na aanvang van de reductieperiode, dat is 1 augustus 2022, kan deze keuze niet meer worden gewijzigd. De landen zullen de lijst van vaartuigen en hun schemakeuze met elkaar en met hun leden delen.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Amerik Schuitemaker via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.