Het team visserij van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) kennis laten maken met de visserij op Urk en ervaren wat de huidige problemen voor de sector zijn. Dat was het doel van het werkbezoek op dinsdag 30 augustus. Veel beleidsmedewerkers van LNV zijn goed op de hoogte van de problemen binnen de sector maar het is goed om daarover in gesprek te blijven. De Gemeente Urk had het initiatief genomen om een informatief middagprogramma samen te stellen en Durk van Tuinen sloot aan namens de Nederlandse Vissersbond.
Start van programma met IJsselmeervisserij
Het LNV team werd door wethouder Middelkoop en beleidsmedewerker Juriean Brands namens de Gemeente Urk ontvangen op de IJsselmeervisafslag. Beleidsmedewerker Eef de Vries gaf uitleg over de positie van de Urker IJsselmeervisafslag en het LNV team kreeg de gelegenheid om te kijken bij het lossen van de schubvis van de UK 239. Middelkoop noemde dat het zinvol was om de dag te starten met uitleg over de IJsselmeervisserij omdat het voor velen een relatief onbekende sector is en dat problemen veelal vergelijkbaar zijn met die in de Noordzeevisserij.
Toekomstvisie kottervisserij
Vervolgens nam Jan de Boer (UK 33 en voorzitter EMK) de delegatie mee naar de UK 177 om een traditioneel boomkorschip te bezichtigen. Aan boord werden veel vragen gesteld over het toekomstperspectief voor de Nederlandse kottervloot in relatie tot de aanstaande saneringsregeling. Van Tuinen vertelde dat op datzelfde moment er wederom een gesprek plaatsvond tussen visserijbestuurders en minister Staghouwer omdat de kottervloot de aangekondigde saneringsregeling als onvoldoende beoordeelt. Het toevoegen van de inname van contingenten (quota) aan de saneringsregeling hebben een heel ander licht doen schijnen op de regeling en daarnaast is er onvoldoende helderheid over het pakket welke steun biedt aan de visserijbedrijven die met goede moed verder willen. Het bleek zinvol om hier uitgebreid over te discussiëren want het bleek dat de perceptie van de visserijsector en anderen, in dit geval het LNV team, nog al eens uiteen liggen.
Regelgeving zorgt voor beperkingen visafslag
Het bezoek werd afgesloten bij de Visafslag Urk op het industrieterrein van Urk waar directeur Teun Visser een presentatie gaf. Visser gaf aan dat de nieuwe interpretatie van artikelen uit de zogenaamde controleverordening ervoor zorgen dat het transport per as van vis naar visafslagen ernstig wordt bemoeilijkt. Met name voor de Urker Visafslag heeft dat enorme gevolgen. Waarom? Omdat de haven van Urk niet aan zee ligt en er daarom niet meer wordt gelost door Noordzeekotters, terwijl de verwerkende visindustrie voor een groot deel zich bevindt op het Urker industrieterrein. Tel daarbovenop een op korte termijn kleinere Nederlandse kottervloot door de sanering, wat ertoe leidt dat visafslagen druk bezig zijn met reorganisaties. Een pijnlijke constatering. De gezamenlijke conclusie was dat Europese regelgeving geen maatwerk biedt en dat de Nederlandse kottervisserij daar de afgelopen jaren meerdere malen slachtoffer is van geworden.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Durk van Tuinen, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.