Deze week was de North Sea Advisory Council (NSAC) twee dagen te gast bij de European Fisheries Control Agency (EFCA) in Vigo, Spanje. Op maandag vond de vergadering van het “executive committee” plaats en dinsdag het “general assembly”. Op beide dagen werd door EFCA haar werk gepresenteerd en was er gelegenheid om te discussiëren op belangrijke onderwerpen op het gebied van visserijcontrole. Durk van Tuinen was aanwezig namens de Nederlandse kottervisserij.
EFCA focust op cameratoezicht
Cameratoezicht aan boord van kotters om controle uit te voeren, dat lijkt het stokpaardje van EFCA. Dat was ons al langer duidelijk, maar de afgelopen dagen is dat bevestigd. Met name om de aanlandplicht meer te gaan controleren wil men deze stap zetten. Vanuit EFCA werd gesteld dat uitzonderingen op de aanlandplicht voor onder andere de kottervloot zorgen voor een complex web aan regelgeving, maar anderszins er wel voor zorgen dat de sector er nog enigszins mee uit de voeten kan. Dat klopt, zonder uitzonderingen is de aanlandplicht helemaal onmogelijk voor de zogenaamde gemengde demersale visserij. De sector dringt aan op het herzien van deze aanlandplicht. ‘Waarom dan zo blind staren op cameratoezicht?’ blijft de vraag van de sector. Het antwoord van EFCA is relatief simpel: de vloot beter en meer in de gaten houden. De NSAC delegatie kreeg een rondleiding door het EFCA gebouw met de dringende oproep geen foto’s te nemen. Van Tuinen kon het niet laten, merkte op dat het een ongepaste opmerking was van een instantie die stuurt op cameratoezicht aan boord van vissersschepen, en kreeg de lachers op z’n hand.
Niet alleen zicht hebben op EU deel Noordzee
De discussies in de NSAC zijn erg waardevol om de ontwikkelingen te delen op het gebied van de Noordzee. Echter, na de Brexit ontbreekt een belangrijke partij aan tafel. Van Tuinen merkte op graag binnen de demersale werkgroep aandacht te houden voor de ontwikkelingen in de Engelse wateren. Ook gepubliceerd in dit weekjournaal, heeft de MMO haar Natura 2000 plannen gepresenteerd en die betreffen een grote verandering voor de Noordzee. Er zal worden gekeken in hoeverre het mogelijk is om vanuit de NSAC Noordzee breed te adviseren, dus ook de Engelse wateren meenemen wanneer nodig.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.