De rechtbank heeft uitspraak gedaan over de natuurcompensatie die nodig is door de aanleg van de Tweede Maasvlakte. De Minister van Natuur en Stikstof moet toezien op naleving van de natuurregelgeving. Het Havenbedrijf Rotterdam moet met een nieuw voorstel komen om de natuurcompensatie te realiseren voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Wordt de bodemberoerende visserij hiervan de dupe?
Natuurcompensatie voor Tweede Maasvlakte
Voor de uitbreiding van de Rotterdamse haven is tussen 2008 en 2013 de Tweede Maasvlakte aangelegd. Deze landaanwinning in de Noordzee vond gedeeltelijk plaats in Europees beschermd natuurgebied en had negatieve gevolgen op beschermde vogel- en habitatsoorten. De minister heeft destijds een natuurvergunning voor het project verleend, omdat de ontwikkeling van de Tweede Maasvlakte van groot maatschappelijk belang was. Voorwaarde bij deze vergunning was dat de natuurcompensatie zou plaatsvinden door rustgebieden in de nabije Noordzee-gebieden aan te wijzen en daar beperkingen in te stellen voor de bodemberoerende visserij.
Procedure gestart bij de rechtbank
In de jaren na de aanleg van de Tweede Maasvlakte bleek dat met de rustgebieden en een beperking van de boomkorvisserij te weinig (nagenoeg géén) ecologische winst is geboekt. Er was gewoon geen significant verschil aan te wijzen met de voor de sleepnetvisserij gesloten gebieden. Met andere woorden: sluiten helpt hier niet. Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming en enkele andere organisaties zijn een procedure bij de rechtbank gestart, omdat ze vinden dat de overheid hier actie tegen moet ondernemen.
Havenbedrijf Rotterdam in overtreding
De rechtbank stelt vast dat het Havenbedrijf Rotterdam inderdaad in overtreding is door de natuurschade onvoldoende te compenseren en de Minister van Natuur en Stikstof moet daarop toezien. Het Havenbedrijf Rotterdam mag zich in de uitvoering van compensatie niet verschuilen achter de minister door te zeggen dat ze zelf niet voor compensatie kan zorgen, omdat alleen de minister daarvoor de mogelijkheden heeft. Ze moeten dus met een alternatief voorstel komen. De Rechtbank zegt namelijk ook iets in de trant van ‘beter enige compensatie dan niets’ dus het is afwachten wat nu de verdere ontwikkeling is. Vraag is: welke maatregel moet nu genomen worden om wel het verschil te maken om tot een verbetering van de natuurwaarde (de gewenste compensatie) te komen.
Toezicht op naleving
De minister van Natuur en Stikstof, Christianne Van der Wal, heeft de wettelijke taak toe te zien op de naleving van natuurregelgeving. Haar argumenten om ondanks de overtreding niet tot handhaving over te gaan kan de rechtbank niet volgen. De minister krijgt 16 weken de tijd om een nieuwe afweging te maken over het alsnog goed uitvoeren van de natuurcompensatie. Daarvoor moet binnen 6 weken een ontwerpbesluit worden genomen als eerste stap, zodat ook inspraak kan worden geboden aan de visserij. Als mogelijke compensatie noemt de rechter in de uitspraak een verbod op bodemberoerende visserij, zoals garnalenvisserij. Voorzitter Johan Nooitgedagt: “Wanneer zo’n gesloten gebied in eerste instantie in de Voordelta niet ging helpen (en dat weten we al een tijdje), dan gaat het in een tweede instantie ook niet helpen. Al sluit je de halve Noordzee voor de bodemberoerende visserij, dan is er nog steeds geen zekerheid dat er een significant verschil is waardoor de natuurwaarde juist rondom de Maasvlakte zal verbeteren. Het is hier ook een vreemd automatisme dat de vissers de dupe moeten zijn van de aanleg van de Tweede Maasvlakte”.
Bron: de Rechtspraak
Bodemberoerende visserij
Voor de visserij is het erg gecompliceerd. Er is een gebied gesloten voor bodemberoerende visserij, maar dat heeft geen verschil in compensatie opgeleverd omdat binnen en buiten het gebied géén verandering is opgetreden en géén verschillen zijn waar te nemen. Daar kunnen de vissers natuurlijk niets aan doen. Met andere woorden: je kunt de halve Noordzee wel sluiten, maar wanneer dat géén significante verbetering van de natuurwaarden geeft dan is het probleem nog niet opgelost. De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid zal betrokken blijven bij de afweging van de minister en hierop inspraak leveren namens de visserij.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Johan Nooitgedagt of Johan Baaij, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.